Bruselské letiště Zaventem se má brzy otevřít, odbory se dohodly s vládou

Po teroristickém útoku z minulého týdne je bruselské letiště Zaventem stále uzavřené, první cestující by ale mohlo odbavit už zítra. Původně se podle belgických úřadů měla část areálu zprovoznit už včera. Policejní odbory ale protestovaly a požadovaly posílení bezpečnostních opatření. Na těch se nakonec včera s vládou dohodly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okolí letiště Zaventem je pod přísným dohledem

Okolí letiště Zaventem je pod přísným dohledem | Zdroj: Reuters

Na nedostatečnou bezpečnost poukazovali zástupci belgické policie. Odbory letištních zaměstnanců kvůli tomu hrozily stávkou.

Požadovaly, aby firma provozující letiště zahájila kontrolu všech lidí a jejich zavazadel už před vstupem budovy terminálu. Před odbavovací halou se tak podle nich měly postavit detektory kovů a rentgeny.

Belgické úřady to ale odmítaly s tím, že by to pouze vytvořilo fronty před letištěm, vznikla by úplně nová bezpečnostní rizika a problém by se podle nich jen přemístil jinam. Nakonec došlo k dohodě, ale její detaily zatím nejsou známé.

Částečné obnovení provozu bude možná už zítra

Mezitím agentura AFP informovala s odvoláním na belgické úřady, že část areálu letiště by se mohla otevřít už zítra ráno. Policejní odbory uvedly, že dohoda umožní otevření v následujících dnech.

Původně mělo být 20 procent letiště otevřeno už včera, což by znamenalo, že zvládne odbavit zhruba 800 cestujících za hodinu. Na letišti už otestovali dočasné odbavovací systémy.

Ale úplné obnovení provozu podle vedení letiště pravděpodobně potrvá několik měsíců.

Zaventem je přitom největší belgické letiště, které provozovalo na 600 letů denně. Uzavřené je od 22. března, kdy při atentátech na bruselské letiště a metro zemřelo 32 lidí.

Od té doby některé aerolinky používají menší letiště v zemi, například v Lutychu, Charleroi, Antverpách nebo Ostende.

Někteří dopravci také vozí pasažéry z Bruselu autobusy na jiná evropská letiště, třeba do Frankfurtu.

Policie stále pátrá po jednom z podezřelých útočníků

Do útoku na letiště podle vyšetřovatelů byli zapojeni 3 muži, které zachytila kamera v terminálu. Dva z nich Najim Laachraoui a Ibrahim el-Bakraoui se vyhodili do vzduchu. Třetí muž podle policie neaktivoval výbušninu, kterou měl mít na sobě a odešel z letiště.

Belgická policie později při razii zajistila v bytě, odkud atentátníci přijeli taxíkem, zajistila další výbušniny i Bakraouiho počítač ve kterém byli také fotky a informace o budově, kde sídlí belgický premiér Charles Michel i o jeho rezidenci.

Není ovšem jasné, jestli fotky útočníci pořídili, nebo je stáhli z internetu.

mkp, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme