Jachting je kontaktní sport, říká čerstvý účastník olympijských her v Riu Viktor Teplý

I země bez moře může mít skvělé námořníky a v tomto případě jachtaře. Před dvanácti lety ohromila fanoušky Češka Lenka Šmídová stříbrnou medailí na olympijských hrách v Aténách, letos na ní mohou navazovat Veronika Kozelská Fenclová a Viktor Teplý. Oba dva si totiž vyjeli účast v Riu a posledně jmenovaný sportovec dokonce na poslední možnou chvíli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jachty

Jachty | Foto: Oskar Kihlborg/Ericsson Racing Team

„Je to výborné, byla to poslední možnost. Mně to vždy na všech kvalifikacích, co byly, uniklo,“ neskrýval nadšení Viktor Teplý.

Ten si účast v Riu si vyjel na poslední chvíli a teď se snažil, aby podobně dramaticky nehonil také letadlo na cestě z Mallorky. Ale i při stěhování a v poklusu se usmíval. Na rozdíl od závodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jachtař Viktor Terplý si účast na OH v brazilském Riu de Janeiru vyjel na poslední chvíli

„Já jsem to postupové místo držel už od druhého dne. Ale poslední tři dny se na mě začal dotahovat Řek. Tak to bylo docela psychicky náročné, abych to nepokazil,“ přiznal Viktor Teplý. Nervozita a psychický tlak se u sportovců projevují různě.

Fotbalisté kvůli tomu mohou pokazit i lehké přihrávky, tenistům neletí míč správným směrem s očekávanou razancí, atleti mohou ulít start. To všechno mohou fanoušci poznávat poměrně zblízka. Ale co zažívá jachtař na moři, jakého plánu se drží a čemu se snaží zabránit, to skoro nemají šanci vidět.

„Ono se to nezdá, ale jachting je relativně kontaktní sport. S těmi padesáti loděmi jsme jezdili ve skupině, a bylo to docela našlapané. Člověk musí mít jasný plán a strategii, co chce v rozjížďce udělat,“ poukazuje na úskalí jachtingu Teplý.

Český reprezentant teď naštěstí na moři nezažil změnu, která by ho odklonila od cesty do Ria, v posledním možném závodu si zajistil účast na hrách, a teď teprve začne přemýšlet o tom, co bude dál. Že bude jeho sezona bohatší o největší sportovní událost roku, totiž vědět nemohl a sezonu raději plánoval jen do tohoto víkendu.

Ale jsou to příjemné starosti, ke kterým může patřit i hledání nového trenéra nebo třeba zajištění předolympijského tréninku v Brazílii. A že je tamní voda zatím vyhlášená svou nečistotou, z toho teď šťastný český sportovec rozhodně nemá těžkou hlavu.

„Myslím, že tam nic nebude, ale zatím jsem o tom vůbec nepřemýšlel,“ dodal na závěr Viktor Teplý.

Jaroslav Plašil, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme