Karel je king. V novém projektu ČRo provádí David Vávra dobou Karla IV.

V nahrávacích studiích Českého rozhlasu se v těchto dnech dokončuje unikátní projekt k 700. výročí narození Karla IV. Televizní hvězdy se spojily s filmovým režisérem Janem Prušinovským a vyrazily se svými pořady do doby Karla IV. Sérii začne Radiožurnál vysílat na konci dubna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel IV. z kaple sv. Kateřiny na hradě Karlštejn

Karel IV. z kaple sv. Kateřiny na hradě Karlštejn | Foto: Adriana Krobová

Seriál parafrází na oblíbené televizní pořady připravuje filmový režisér Jan Prušinovský. „Pohrávám si trošku s historickými věcmi, které lidé notoricky znají a dobře se parodují. Baví mě hrát si s informací, jak to bylo a jak nebylo. Zároveň si můžete trochu vymýšlet, protože lidé to mají zafixované jako mýtus, takže se od toho člověk odráží,“ vysvětluje režisér.

Pro herce Davida Vávru je výprava do karlovské doby splněným snem. Středověký panovník je pro něj nejvýznamnějším Čechem všech dob.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český rozhlas chystá k 700. výročí narození panovníka Karla IV. rozhlasové parafráze, ve kterých hrdinové cestují právě do 14. století. Natáčel Radek Kříž

„Karla IV. považuji za nejvyšší postavu našich dějin, a to i architektonických, čili ho považuji za největšího urbanistu, který svou geniální vizí stvořil krásné město Prahu,“ říká.

Prolínání současnosti s historií a využití televizních formát není samoúčelné. Podle autora projektu Jana Hergeta zvolená forma dokáže živým způsobem přiblížit dobu Karla IV.

Karel IV. se vrací na Pražský hrad. Otevře turistickou sezónu a zahájí oslavy 700. výročí

Číst článek

„Když si třeba představíte Otázky Václava Moravce, které moderuje Václav Moravec, ale hosty jsou Karel IV. a jeho politický protivník Ludvík Bavor, kteří tam vedou normální politickou debatu o tom, kdo bude římským císařem. A fór je v tom, že to moderuje skutečný Václav Moravec,“ vysvětluje Herget.

„V tomhle je vlastně princip všech těch osmi dílů. Pracovně tomu říkáme parafráze, protože parodie může v sobě mít až takový shazující charakter, což nechceme.“

První díl série Karel je king uslyší posluchači Radiožurnálu 25. dubna v ranním vysílání.

Karel IV. | Foto: Michal Jindra

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme