Zachraňují životy a pomáhají hendikepovaným. Statečné psí srdce má nové vítěze

Pes je nejlepším přítelem člověka. Tenhle citát platí o to víc, když čtyřnohé zvíře zachrání lidský život. Právě v anketě Statečné psí srdce, kterou vyhlašuje časopis Psí kusy ve spolupráci se záchranářským magazínem Rescue Report, oceňují každý rok čtenáři ty nejlepší psí záchranáře. Mezi ně se letos dostala i zvířata, která pomáhají hendikepovaným dětem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cenu Statečné psí srdce získal zlatý retrívr Spike jako pomocník Ondry Urbánka (na snímku s maminkou Petrou). Cenu předali zpěvák Matěj Ruppert (vlevo) a Veronika Zárybnická (vpravo)

Cenu Statečné psí srdce získal zlatý retrívr Spike jako pomocník Ondry Urbánka (na snímku s maminkou Petrou). Cenu předali zpěvák Matěj Ruppert (vlevo) a Veronika Zárybnická (vpravo) | Zdroj: ČTK

Německý ovčák Polux dostal ocenění za záchranu lidského života. Původně přitom hledal pachatele vloupání.

„Při posledním činu měl pachatel při útěku z místa činu uvést, že chce skončit se životem a vyskočil se šňůrou na krku,“ popsal tehdejší situaci Poluxův policejní psovod Michal Záruba.

„Když se nám ho podařilo po sedmi kilometrech v horském terénu dojít, měl skutečně provaz na krku a hledal místo v lese, kde by ukončil svůj život. Svými trestnými činy totiž řešil svoji bezvýchozí finanční situaci.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběhy psů záchranářů natočila Věra Masopustová

Ocenění Pomáhající srdce získala i Sandra Blažková. Její labrador Art na speciální škole v Ústí nad Labem každý týden během canisterapie potěší přes stovku dětí.

Další vítěz ankety zlatý retrívr Spike pomáhá dvanáctiletému Ondrovi Urbánkovi. Chlapec trpí atypickým autismem a blízkost zvířete mu podle Ondrovy matky změnila život.

„Je bez medikace a tím, jak se stará o Spika, se zdá být samostatnější,“ vysvětluje paní Urbánková.

Porota letos mezi vítěze vybrala i labradorku Jessy, která zachránila hned pět životů. Hlasitým štěkotem probudila rodinu Landových, rodiče a tři děti, když jim na domě začala hořet střecha. Prohořelý strop ložnice se zřítil do pěti minut potom, kdy ji manželé opustili.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme