Izraelská vláda prosadila zákon, který umožňuje zbavit funkce arabské poslance

Izraelským parlamentem před několika dny prošel jeden z nejkontroverznějších zákonů v jeho historii. Těsnou většinou 59 hlasů si poslanci odhlasovali, že tříčtvrtinovou většinou budou moci vyloučit ze svých řad zákonodárce, kteří podporují terorismus nebo neuznávají existenci Izraele jako židovského a demokratického státu.

Knesset, jak se izraelský jednokomorový parlament nazývá, vyšel vstříc premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Ten zákon prosadil jako účinnou hrozbu proti arabským poslancům Knessetu.

Zákonodárců arabského původu je ve 120 členném izraelském parlamentu sedmnáct. Jak si ale všímá americký server Jewish Voice, kontroverzní zákon se hluboce dotkl i těch, kteří dříve stáli na straně premiéra Netanjahua.

Proti zákonu se postavil například Avigdor Lieberman, šéf malé pravicové strany Jisra´el bejtenu a bývalý ministr zahraničí. „Netanjahu by měl dostat Nobelovu cenu za politické šarlatánství,“ prohlásil Lieberman, podle něhož se premiér ukázal jako podvodník a lhář.

Čtěte také

Také poslanec Ja´akov Peri z centristické strany Ješ atid je přesvědčen, že zákon namířený proti jeho kolegům arabského původu je škodlivý. „Nemáme právo udělat z Knessetu soudní tribunál. Stát Izrael musí mít zájem na tom, aby v parlamentu zasedali i Arabové,“ nabádal své kolegy Ja´akov Peri, někdejší šéf zpravodajské služby Šin Bet.

Netanjahuův zákon, který umožňuje vytěsnit ze sněmovny arabské poslance bez řádného rozhodnutí soudu má ale i jiné prominentní odpůrce. Vystupuje proti němu třeba i bývalá ministryně zahraničí Cipi Livniová.

Logo

Ideologickému pozadí vylučovacího zákona namířeného proti Arabům se ve své analýze věnuje také německý týdeník Die Zeit. Připomíná, že některé principy normy mohou připomínat zásadu obranyschopné demokracie, kterou obsahuje německá ústava.

„Jenže aplikace principu na ochranu židovského charakteru Izraele je jednoznačně nelegitimní. Jde proti právu na zastoupení lidu poslanci vzešlými z voleb a nechrání ani tak demokracii, jako státní ideologii sionismu,“ soudí autor analýzy, izraelský filosof Omri Boehm.

Arabské strany v Knessetu i bez hrozby mimořádného zákona žijí ve stavu vnitropolitického disentu. Nikdy neměly šanci převzít vládní odpovědnost a jen jedinkrát je vláda potřebovala pro prosazení klíčového zákona. Tím byla v roce 1993 ratifikace dohod z Osla, které zaručovaly na izraelském území vznik samostatného státu Palestinců.

Čtěte také

Idea dvoustátí je ale dnes již mrtvá a se státem Palestinců už nikdo nepočítá, připomíná německý týdeník Die Zeit. V době, kdy se dohoda v Oslu uzavírala, žilo na území Západního břehu Jordánu 100 tisíc židovských osadníků. Dnes je jich čtyřikrát více a největší židovská osada, Ariel, má 60 tisíc obyvatel.

Čtěte také

Nejlepším důkazem toho, že idea jediného židovského státu získala opět legitimitu, je hodnocení izraelského prezidenta Reuvena Rivlina. Ten je západními médii vyzdvihován jako demokratický humanista a politický odpůrce premiéra Benjamina Netanjahua, který platí za konzervativního jestřába.

Ve skutečnosti spočívá morální převaha Rivlina jen v tom, že své názory nezměnil. Prezident Rivlin se nikdy netajil tím, že dohody z Osla neuznává. Několikrát se dokonce vyslovil, že by Západní břeh Jordánu měl být plně anektován.

Mladý radikál ze židovské osady v Palestině rozdává v Jeruzalémě letáky nacionalistického Židovského domova

Zákon prosazený premiérem Benjaminem Netanjahuem není jediným ústrkem arabských stran v Knessetu. Arabští poslanci musejí čelit neustálému podezření, že sympatizují s arabskými teroristy. Mnozí bývalí židovští teroristé jsou oproti tomu společensky přijatelní.

Haggai Segal byl v 80. letech minulého století odsouzen na pět let za bombové útoky na palestinské starosty. Dnes je moderátorem diskusních pořadů v izraelské televizi. Ze´ev Hever, další odsouzený terorista, je zase pravidelným hostem v kanceláři premiéra Benjamina Netanjahua.

Čtěte také

Opravdovým nebezpečím pro demokratický proces v zemi tak nejsou arabsko-izraelští poslanci, kteří demokracie využívají k tomu, aby stát podkopávali zevnitř.

„Skutečné nebezpečí vychází z vlády napojené na mesianistické teroristy, která zneužívá myšlenky obranyschopné demokracie, aby vyloučila ze hry arabské voliče,“ uzavírá svůj komentář ke kontroverznímu izraelskému zákonu o odebírání poslaneckého mandátu německý týdeník Die Zeit.

autor: Blahoslav Hruška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.