Němečtí policisté vrátí autobus s 25 uprchlíky z Iráku zpátky do Česka

Autobus s pětadvaceti křesťanskými uprchlíky z Iráku pošlou němečtí policisté zpátky do Česka, řekla Radiožurnálu mluvčí mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Skupinu si pak převezmou čeští policisté. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) už požádal policii, aby využila všech prostředků k vrácení uprchlíků zpět do Iráku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy | Foto: Michal Malý

„Naši policisté pravděpodobně převezmou tuto skupinu cizinců, a to ve společném centru, které je k těmto účelům zřízeno,“ řekla Radiožurnálu mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci informoval přímo z místa od zadrženého autobusu reportér ČRo Jan Bachorík

„A vzhledem k tomu, že cizincům byl po ukončení azylového řízení v České republice vydán tzv. cestovní příkaz, který je stále v platnosti, nebudou tyto osoby omezeny na osobní svobodě a nadále mají povinnost opustit území České republiky do 7. dubna,“ dodala.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) už požádal policii, aby využila všech prostředků k vrácení uprchlíků zpět do Iráku.

Autobus je teď zhruba pět kilometrů od společné státní hranice na německé straně. Němci v noci zadrželi i oba řidiče, kteří už jsou ale zpátky ve voze. Jak řekl na místě reportérovi Českého rozhlasu jeden z nich, policisté jim zadrželi osobní doklady a prohledali věci. Noc prý strávili v nějakém neznámém městečku.

„Ani nevím, kde jsme byli, ale bylo to normálně klasicky – dostali jsme želízka,“ popsal řidič Jan Kovář.

Skupina Iráčanů dříve ubytovaných v Okrouhlíku u Jihlavy odmítla azyl v Česku a včera odjela do německého Essenu autobusem soukromého dopravce.

Původně tyto uprchlíky ubytoval Nadační fond Generace 21 v Okrouhlíku u Jihlavy. Azyl ale nakonec odmítli a požádali o vrácení pasů.

Už dříve se hovořilo o tom, že zmíněná skupina není spokojena s vyhlídkami na budoucnost v Česku. Bydlení v Okrouhlíku opustila v pátek a noc strávila v jedné z ubytoven v Jihlavě. Ministr Chovanec následně řekl, že skupina chce opustit Českou republiku, a projekt na přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku proto dočasně pozastavil. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jeho krok uvítal.

Německo zadržuje autobus, kterým z Česka přijela skupina iráckých uprchlíků

Číst článek

V Okrouhlíku bydlela ještě čtyřčlenná rodina pastora a svobodná žena, kteří v pátek dorazili do Prahy. Podle Petra Janouška z Armády spásy, která jim v metropoli pomáhala s ubytováním, tito lidé další stěhování neplánují. Pro rodinu se podařilo sehnat zatím dočasné bydlení, pro ženu už mají byt, kde bude mít trvalý pobyt.

Do Česka přijelo v rámci programu Nadačního fondu Generace 21 celkem 89 křesťanů z Iráku. Další rodiny bydlí v Praze, Brně a Soběšovicích v Moravskoslezském kraji. O návratu do Iráku uvažuje kvůli stesku prarodičů po rodné zemi ještě osm lidí z Brna. V pražské skupině podle Frýdla problémy nejsou, spokojení jsou také lidé v Soběšovicích.

Autobus, který dovezl z Česka do Německa irácké uprchlíky | Foto: Jan Bachorík

ČTK, ČRo, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme