Ázerbájdžán oznámil pozastavení akcí v Náhorním Karabachu, podle Arménie boje pokračují

Ázerbájdžán oznámil jednostranné pozastavení válečných akcí v Náhorním Karabachu. Boje ale podle agentury Interfax neutichají. Na velké části válečné linie prý pokračují intenzivní vojenské akce za použití těžkého dělostřelectva a dalších zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní město Náhorního Karabachu Stěpanakert

Hlavní město Náhorního Karabachu Stěpanakert | Zdroj: Reuters

Podle arménských médií příměří, které vyhlásilo Baku, neplatí, a jako důkaz uvádějí dnešní ostřelování města Martakert v Náhorním Karabachu z raketových komplexů GRAD. Obyvatelstvo Martakertu se uchýlilo do krytů. Vedení neuznané republiky oznámilo, že je ochotné jednat o obnovení příměří, pokud se Ázerbájdžán stáhne na pozice před vypuknutím bojů.

Ázerbájdžán tvrdí, že arménská strana přišla o sto vojáků a několik tanků. Několik set vojáků mělo být zraněno. Arménská strana připouští pouze 12 mrtvých a popírá ztrátu několika důležitých kót a vesnic v Náhorním Karabachu. Zprávy z místa se ovšem hodně různí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v V Náhorním Karabachu informuje zpravodaj Martin Dorazín

Ázerbájdžánský prezident Alijev dnes prohlásil, že jeho jednotky provedly zdrcující úder proti pozicím arménské armády a dodal, že 2. duben bude pro Arménii velkou lekcí. Tvrdí, že Arméni v Karabachu zničili všechny historické a náboženské památky jako mešity, muzea nebo hřbitovy a rozkradli cenné předměty.

Ázerbájdžán trvá na tom, že sporné území patří jemu a Baku je prý ochotno zaručit všechna práva obyvatelům této arménské enklávy. Pokud to nepůjde mírovým způsobem, je podle Alijeva Ázerbájdžán připraven řešit spor vojensky.

Za Ázerbájdžán se postavilo Turecko. Jeho prezident Recep Tayyip Erdogan dnes ujistil, že Ankara bude Ázerbájdžán podporovat až do konce.

Arménie podle nepotvrzených zpráv přesouvá do Náhorního Karabachu taktické rakety Točka-U, raketomety Smerč, obrněnou techniku a bitevní letadla. V samotném Karabachu úřady údajně mobilizují dobrovolníky a připravují se na povolání záložníků.

Arménie a Ázerbájdžán vedou spor o Náhorní Karabach už desítky let. Převážně arménské obyvatelstvo této oblasti se odtrhlo od Ázerbájdžánu v krvavé válce na přelomu 80. a 90. let minulého století. Při bojích tenkrát zahynulo asi 30 tisíc lidí, statisíce dalších musely opustit své domovy.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme