Těžce zraněný mladý hokejista Skořepa už chodí o berlích. Jsem z toho šťastný, hlásí

Před osmi měsíci vyvázl osmnáctiletý hokejista Mladé Boleslavi z autonehody s těžkým zraněním. Ochrnul a hýbal prakticky jen hlavou. Po léčbě v pražském Motole a pobytu v rehabilitačním ústavu Kladruby můžeme do éteru poslat příznivou zprávu - už se dokáže postavit na nohy a s pomocí berlí chodí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominik Skořepa

Dominik Skořepa | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Bezprostředně po nehodě prognózy nebyly příliš dobré. Lékaři rodinu připravovali na to, že Dominik může zůstat na vozíku. On se nevzdal a bojuje. A za to se dočkal zasloužené odměny.

„Já jsem si nikdy nepřipustil, že bych měl zůstat na vozíku. Furt jsem myslel pozitivně a říkal jsem si, že to půjde a že to rozchodím. Teď už chodím o berlích, takže jsem šťastný,“ přiznal Dominik Skořepa, který si na svůj úděl nikdy nestěžoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

S mladým hokejistou Dominikem Skořepou o vývoji jeho zranění mluvil reportér ČRo Pavel Petr

Z hokeje byl zvyklý na tvrdý trénink. V rehabilitačním ústavu v Kladrubech ho každý den čekala, řečeno sportovní terminologií, několikafázová příprava. Stoprocentně zdravý jedinec by s ní měl problémy, ne ale osmnáctiletý mladík.

„Bylo to dost náročné. Alespoň že jsem měl volné víkendy, takže jsem si mohl odpočinout. Jinak toho programu bylo hodně, náplň vždy na celý den, ale pomohlo to, takže to je fajn,“ říká Skořepa.

Optimismem v době léčby doslova nabíjel své okolí energií. Nejvíc rodiče, kteří někdy ani nechápali, kde se v něm bere.

„Je to asi jeho povahou a tím, že se tomu chtěl postavit. To, co se mu stalo, ho zocelilo,“ myslí si jeho matka Lenka.

Otec Pavel i proto věřil, že se jeho syn znovu postaví na nohy a nezůstane připoután na lůžko nebo natrvalo odkázán na vozík.

„Nepřipustil jsem si, že by se už nikdy nepostavil na nohy. Ani od rodiny jsem nechtěl slyšet, že se taková věc může stát. Stále jsem doufal a věřil, že se to povede,“ říká otec Dominika Skořepy.

Jágr a Hertl odstartovali vítězné obraty Floridy a San Jose

Číst článek

Pro Dominika hovořila psychika a pro jeho tělo pak příprava z hokeje.

„Bylo po letní přípravě, během které nezameškal ani jeden den, takže makal. Navíc makal i s námi doma. Ta nehoda na to navazovala, protože jsme tehdy jeli na první trénink, takže jeho tělo bylo v jádru napnuté. Pomohla také jeho povaha. Řekl bych, že z padesáti procent pomohl sport a z padesáti procent ta povaha,“ je přesvědčen Pavel Skořepa.

Za osm měsíců po úrazu si toho mladý hokejista užil dost a dost. A prý se změnil.

„Určitě dospěl. Je rozumnější a hlídá se,“ tvrdí o svém synovi Lenka Skořepová.

Nejbližší budoucnost mladoboleslavského hokejisty bude spojená s centrem Paraple.

„V tom Parapleti budu tři týdny. Dá se říct, že to navazuje na Kladruby. Akorát s tím rozdílem, že tady se víc zaměřujeme na ruce, které mám momentálně slabší,“ dodal Dominik Skořepa.

Už se těší na červen, kdy ho při charitativním florbalovém turnaji v Benátkách nad Jizerou podpoří známé osobnosti. Prozradil také, že při této akci bude mít křest knížka mapující jeho nejtěžší životní zápas.

Pavel Petr, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme