Zpravodaj ČRo: Řecko deportuje první skupinu migrantů zpět do Turecka

Řecko začíná deportovat migranty do Turecka. Podle informací Českého rozhlasu už v přístavu na ostrově Lesbos nastoupili uprchlíci na první z lodí, které je mají dopravit přes moře. Členové agentury pro ochranu vnějších hranic Evropské unie Frontex teď přivádějí migranty do druhého plavidla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti v Řecku

Migranti v Řecku | Zdroj: Reuters

Zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš si všiml, že mezi deportovanými uprchlíky jsou zatím jen muži. Na každého migranta připadá jeden pracovník Frontexu. Řadě uprchlíků zřejmě není odchod z Řecka po vůli, doprovod je prý často musí držet za ruku.

Pro případ konfliktů jsou na místě desítky policistů s ochrannými štíty. Už v časných ranních hodinách se v přístavu objevili běženci protestující proti deportaci svých kolegů. Celkem je na ostrově Lesbos asi 2800 uprchlíků.

Podle plánů má být dnes vráceno z ostrovů Lesbos a Chios do Turecka na 500 běženců, hlavně Syřanů, kteří v Řecku nepožádali o azyl. Na vracení migrantů se dohodla Evropská unie s Tureckem. Operaci odsouhlasil také řecký parlament, když schválil ve zrychleném řízení příslušný zákon.


„Samozřejmě tato dohoda nevyřeší celou migrační krizi, ale může zastavit nelegální migraci na současné hlavní migrační trase,“ myslí si o dohodě premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

V Evropě by měl zůstat jen velmi omezený počet uprchlíků, kteří prokáží, že pro ně Turecko není bezpečné. Turci mají podle dohody přijímat zpět úplně všechny běžence včetně Syřanů. Země unie by měly výměnou za to přijmout omezený počet Syřanů z uprchlických táborů v Turecku.

Někteří běženci se ale odsunu snaží vyhnout. „Do Turecka nepojedu, to radši spáchám sebevraždu. Nemáme už sice co jíst, ale věřím, že se to zlepší. Chci zůstat v Řecku,“ svěřil se 19letý Ahmed z Pákistánu, který kvůli hrozbě deportace utekl z tábora Moria. Vadila mu i skutečnost, že mu řecká policie chtěla sejmout otisky prstů.

Robert Mikoláš, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme