Boje o Náhorní Karabach pokračují, Ázerbájdžán prý při ranních střetech ztratil až 20 tanků

Vojenské střety u Náhorního Karabachu mezi Arménií a Ázerbájdžánem pokračují. Při nejhorších bojích za dvacet let už zemřelo nejméně 30 vojáků a tři civilisté. Úřady v Karabachu hlásí silné ostřelování ze strany Ázerbájdžánu. Podle Arménie ale Ázerbájdžán při ranních střetech přišel o celkem 20 tanků, včetně nejmodernějších verzí T-90.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boje mezi Arménií a Ázerbájdžánem pokračují, ten prý ráno přišel o tři tanky a dva vrtulníky

Boje mezi Arménií a Ázerbájdžánem pokračují, ten prý ráno přišel o tři tanky a dva vrtulníky | Zdroj: ČTK

Podle Arménie byly kromě tanků zničeny i dva vrtulníky, Ázerbajdžán ale tyto informace nepotvrdil.

Karabašské úřady podle agentury Interfax hlásily prudké ranní ostřelování frontové linie ázerbájdžánskými raketomety, houfnicemi a tanky. Obě strany konfliktu tvrdí, že nepříteli způsobily těžké ztráty, zatímco samy utrpěly jen minimální škody, doplnil Interfax.

Ačkoliv Baku v neděli vyhlásilo jednostranné příměří, boje stále pokračují. Situace se v Karabachu vyostřila v noci z pátku na sobotu.

Arménský parlament tak vydal prohlášení, podle kterého Ázerbájdžán ohrožuje právo obyvatel Náhorního Karabachu na bezpečný život. Poslanci nevyloučili ani uznání samozvané Náhorně-Karabašské republiky.

Ázerbájdžán oznámil pozastavení akcí v Náhorním Karabachu, podle Arménie boje pokračují

Číst článek

Mezinárodní společenství vyzvalo obě strany k ukončení bojů. Jako prostředník urovnání konfliktu se nabídlo Bělorusko. Ankara se ale postavila na stranu Ázerbájdžánu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že jeho země bude Baku podporovat až do konce.

Arménie a Ázerbájdžán vedou spor o Náhorní Karabach už desítky let. Převážně arménské obyvatelstvo se odtrhlo od Ázerbájdžánu ve válce na přelomu 80. a 90. let. Při krvavém konfliktu tehdy zemřelo až 30 tisíc lidí. Země spolu doteď neuzavřely mírovou smlouvu.

Náhorní Karabach | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme