Tři pohledy na případ křesťanských uprchlíků, kteří se pokusili odjet do Německa

4. duben 2016

Do Česka se dnes mělo vrátit 25 křesťanských uprchlíků z Iráku. Původně dostali náhradní ubytování v Okrouhlíku u Jihlavy, azyl ale odmítli a požádali o vrácení pasů.

Poté si objednali autobus a vydali se do Německa. Podle prvotních zpráv je měla tamní policie zadržet a poslat zpátky do České republiky, kde měli na čas skončit v detenčním zařízení.


Podle nejnovějších informací skupina 25 Iráčanů z České republiky zůstala v Německu, kde požádala o azyl. Němci měli předat Iráčany české policii dnes ráno. Německá strana ale vzala svou žádost zpět. Přečtěte si související článek.

Věra Roubalová Kostlánová: Od začátku je tam něco špatně

Podle psychoterapeutky s letitými zkušenostmi s prací s uprchlíky Věry Roubalové Kostlánové bylo v projektu od začátku špatně vybírání uprchlíků. „Pomáhat lidem je potřeba podle nějakých pravidel, podle azylového zákona, a nemá se rozlišovat podle náboženství, podle profese a podobně. Myslím si, že ten úplný začátek byl špatně,“ říká Roubalová Kostlánová.

„Myslím si, že se tam stala ještě druhá chyba – péče o uprchlíky by měla být svěřena nevládním organizacím, které už s tím mají přes 25 let zkušeností, umějí s těmi lidmi mluvit, umějí je poctivě a včas informovat o tom, co je čeká, co mohou, co nemohou, a jsou s nimi zvyklí pracovat,“ pokračuje Roubalová Kostlánová.

Martin Rozumek: Stát dal ruce pryč

Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek si myslí, že uprchlíci by se klidně mohli vrátit do Okrouhlíku. „Detence je vždycky až to poslední řešení a pro děti je detence vyloženě nevhodná. Je to v podstatě vězení,“ říká Rozumek.

Podle Rozumka mohlo hrát roli i to, že stát dal od těchto uprchlíků ruce pryč. „Bylo jim zapovězeno vstoupit do státního integračního programu, který slouží právě k úspěšné integraci, a já dodnes nerozumím tomu, proč k této skupině stát takto přistoupil," vysvětluje Rozumek. Nadační fond Generace 21 podle něj neodvedl špatnou práci.

Dan Drápal: Je mi líto dobrovolníků, kteří se jim věnovali

Jeden z duchovních otců projektu přesídlení křesťanských uprchlíků Dan Drápal z Nadačního fondu Generace 21 říká, že s nimi již nejsou v kontaktu a vzniklou situaci berou jako svým způsobem prohru.

„Byl jsem za nimi v úterý minulý týden. Přivezl jsem jim dopis přeložený do arabštiny, kde bylo popsáno to, co se stane, když udělají to, co udělali. Pro mě je to nepochopitelné, že jednali tak nerozumně. My jsme jim velice přesně vysvětlili, co nastane, a to taky nastalo,“ popisuje Drápal.

Dan Drápal si myslí, že uprchlíkům situaci vysvětlili dostatečně. „Říkali, že mají svého právníka, že mají jiné informace, že nám nedůvěřují a přitom neřekli jediný důvod, proč by nám neměli důvěřovat. Je mi líto těch dobrovolníků, kteří tam nechali kus života, kteří se jim skutečně věnovali naplno,“ pokračuje Drápal.

Všechny rozhovory si můžete poslechnout v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: msp , bum , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.