Osamělost, láska a velký plán. Tři ženy ze tří koutů světa sdílí své zkušenosti se vztahy, stárnutím a sexuálním životem

30. leden 2020

„Je docela běžné být 87letou vdovou, ale já mám srdcervoucí handicap: Jsem fit. Nikdy nejsem nemocná. Dělám výšlapy, hraji badminton, pádluji v kánoi, plavu, pozoruji přírodu, lezu na žebříky, natírám velkou dřevěnou terasu, stěhuju těžké věci, a cítím se osamělá.“

Tyto řádky jsem četla v britských novinách The Guardian někdy na začátku r. 2015. Kolonka se jmenuje Co si doopravdy myslím (What I'm really thinking) a zde čtenáři píší o svých životech, tedy co jinde třeba na hlas neřeknou. Zaujal mě otevřeností, s níž neznámá žena popsala svůj život i svůj největší problém:

„Jsem populární a dostávám pozvání na všechny zdejší oslavy. Zpívám, tančím, piju a směji se, ale jsem o 29 let starší než všichni ostatní a nemám žádného životního partnera... Doktoři mně říkají, že se dožiji více než stovky, což znamená ještě 13 let v osamělosti.“
Claire

V krátkém sloupku psala takto osobně o dvojitém tabu: osamělosti a touze po fyzické intimitě ve stáří.

Začala jsem pátrat po anonymní autorce. O nějaký měsíc později se mi ozvala emailem žena jménem Claire. Vyměnili jsme si pár emailů a pak jsem Claire poprosila o rozhovor. Chvilku váhala, nebyla si jistá, jestli pro mě bude mít něco zajímavého ale potom prosbu vzala sportovně a navázaly jsme telefonické spojení.

S Claire jsme mluvily a nahrávaly po telefonu během zimy a jara 2015

Claire, jak se během rozhovoru ukázalo, bydlí na malém ostrově v Lake Ontario v Kanadě. Má vlastní dům a spoustu přátel. Vede aktivní život. A jak lze tušit z jejího článku, je sdělná, velice živá a vtipná, upřímná:

„Domovy pro seniory, bingo!; bowling a golf, to není můj šálek čaje a bridge je sedavý. Vážím jen o tři kila víc, než tenkrát před miliardou let, a držím se ve formě díky zdravému jídlu a fyzickou aktivitou.“ S Claire jsme telefonovali asi šestkrát. Volala jsem ji přes Skype a rozhovory nahrávala do počítače.

Se svou hlavní hrdinkou jsem se nikdy nepotkala osobně

Pro mně je situace Claire důležitá ne jen kvůli tomu, že je mimořádná, ale naopak, protože její problém osamělosti a touhu po lásce sdílí s mnoha ženami staršího věku. Vypadá to jako neřešitelný fakt, prostě nejsou muži. Ale na druhou stranu mi připadá příliš smutné, aby to zdravé ženy musely jen tak brát, že už vlastně všechno skončilo, že už mají jen vzpomínat a: očekávat smrt? Že by nemohly mít ještě sny a touhy?

Čtěte také

Proto jsem také chtěla s Claire probrat nápad, který jsem pro ni a její situaci měla, vlastně to byl plán, jak by mohla k sobě někoho najít. V dokumentu „Velký plán“, který potom vzniknul na základě rozhovoru s Claire, můžete slyšet, o jaký plán šlo a jak se k němu hlavní hrdinka postavila. Ale jak to tak chodí: když je plán velký a téměř perfektní, vše se nakonec vyvine docela jinak.

autor: Brit Jensen
Spustit audio