Ministryně práce znovu navrhuje zálohové výživné, pomoct má rodinám neplatičů alimentů

Stát možná bude platit alimenty za rodiče, kteří dluží výživné. Posílat by mohl až 2500 korun měsíčně. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD ještě tento týden dá do připomínkového řízení návrh, který by to umožnil. Výživné by pak vymáhal Úřad práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michaela Marksová

Michaela Marksová | Foto: Filip Jandourek

S téměř totožnou verzí už přitom před rokem v koalici Marksová neuspěla. Proti bylo hnutí ANO, kterému se nelíbila další sociální dávka. Ministryně ale argumentuje čísly: V Česku je přes půl milionu neúplných rodin a soudy za neplacení výživného ročně odsoudí okolo deseti tisíc lidí.

Marksová chce, aby se více zapojilo i ministerstvo spravedlnosti. To by mělo připravit například jasná kritéria pro stanovení výše alimentů nebo zavést na soudech zvláštní senáty, které by se věnovaly jen případům péče o nezletilé děti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stát by už příští rok možná mohl platit výživné za rodiče, informuje Štěpán Klang

„To je věc, o které se mluví řadu let, v sousedních zemích to mají. Jen tady u nás je teoreticky možné, že kauzu, ve které figuruje nezletilé dítě, dostane někdo, kdo třeba nikdy takovéto kauzy nesoudil,“ říká Marksová.

Ministerstvo spravedlnosti, které vede Robert Pelikán z hnutí ANO, se ale brání - udělalo prý maximum.

„Do meziresortní pracovní skupiny, která se scházela na konci listopadu, posílalo ministerstvo spravedlnosti všechny žádané dokumenty a náměty k tomu, jak by mělo být zálohované výživné upraveno,“ ohradila se už v únoru proti kritice ministerstva práce Pelikánova mluvčí Tereza Schejbalová.

Prosazení bude složité

Už teď je vzhledem k výhradám hnutí ANO jisté, že pokud zákon napodruhé projde vládou, čeká ho ještě náročné kolečko v parlamentu.

Proti náhradnímu výživnému v jakékoliv formě bude například pravicová TOP 09. Jak už dříve řekla její poslankyně Markéta Adamová, rodiče by se měli kvůli neplacení obracet hlavně na soudy.

„Mají možnost obrátit se na soudy a měli by tak činit. Pokud vím, tak se tak v dnešní době obrací pouze 25 procent z těch, kteří mají tu možnost. V důsledku tedy zaplatí náklady všichni a vede to k určitému signálu vůči neplatičům, že jejich dluhy nikdo nebude řešit,“ míní Adamová.

Marksová by pak měla hotový návrh zákona předložit do konce roku, platit by podle ní mohl začít v příštím roce.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme