Za fair play v roce 2015 získali cenu basketbalista Bobrovský i Adam Malysz

Vítězit ano, ale ne za každou cenu. To je heslo Českého klubu fair play, který v budově České národní banky rozdal ceny a diplomy za činy v roce 2015. Hlavní cenu získal basketbalový trenér Jan Bobrovský, zvláštní cenu klub udělil polskému skokanovi na lyžích Adamu Malyszovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalový trenér Jan Bobrovský převzal hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2015

Basketbalový trenér Jan Bobrovský převzal hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2015 | Zdroj: ČTK

Basketbalistu a trenéra mužské a ženské reprezentace Jana Bobrovského klub ocenil za jeho celoživotní postoj, tedy za gentlemanské chování při hráčské kariéře a prosazování myšlenek fair play u svých svěřenců i v roli trenéra.

„Nejsem sběratel těchto ocenění, ale rozhodně mě to potěšilo. Je to jedna z hranic, kterých jsem dosáhl. Ale určitě bych to nepřeceňoval,“ řekl trenér Jan Bobrovský.

Diplomy za činy dostali například motocyklista David Pabiška na rallye Dakar. Útočil na své nejlepší umístění a i když po problémech nabral zpoždění, bez váhání – zatímco ostatní závodníci jen projížděli – zastavil a pomohl v nouzi slovenskému jezdci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejsem sběratel těchto ocenění, ale rozhodně mě to potěšilo, řekl po svém vyznamenání basketbalový kouč Jan Bobrovský

Pabiška tak přidal další tuto cenu k těm, které už má – je držitelem například světové ceny fair play a dvou hlavních cen Českého klubu fair play.

„Už si ze mě kvůli těm oceněním dělají srandu. Trošku mě ale mrzí, že mě ceny fair play, kterých jsem dostal už šest, hází mimo sport. Samozřejmě si toho ale vážím a budu se tak chovat i nadále,“ prohlásil po zisku dalšího vyznamenání David Pabiška.

„Lidé se mě často ptají, proč to dělám, a ptal se vlastně i sám sebe. Došel jsem k závěru, že mě takto vychovala maminka,“ vysvětlil motocyklový závodník.

Motocyklista David Pabiška za čin fair play diplom | Foto: ČTK

Cenu také dostal Zdeněk Štybar, jeden z nejlepších českých cyklistů, který na Mallorce daroval cyklistický materiál v hodnotě několika tisíc korun tréninkové skupině 14 a 16letých závodníků, kteří se s ním na Mallorce náhodně setkali, nechali se s ním vyfotit a on je za přízeň odměnil.

Letos Český klub fair play ocenil i zahraničního sportovce. Polák Adam Malysz, bývalý vynikající skokan na lyžích, pomohl na dakarské rallye českému jezdci Martinu Prokopovi, který havaroval a jeho vůz skončil na střeše.

Malysz nelitoval ztraceného času, u české posádky zastavil a pomohl se vším, co bylo potřeba, například s otočením auta zpět na kola. Díky Malyszově nezištné pomoci mohl Čech Martin Prokop v soutěži pokračovat. Už předtím ale Adam Malysz podobně pomohl také španělskému soupeři.

Bývalý skokan na lyžích Adam Malysz u svého Mitsubishi Pajero | Foto: Jan Říha

Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme