Život v domácím vězení není snadný. Odsouzený nemůže jít ani s odpadky do popelnice

4. duben 2016
Zprávy z

Počet lidí v takzvaném domácím vězení je nižší než před lety. Klesl hlavně po amnestii prezidenta Václava Klause. Jen na Vysočině se prominutí trestu týkalo 36 osob. V současnosti žije v našem kraji 9 lidí, kteří musí dodržovat striktní režim a jsou pravidelně kontrolováni.

Domácí vězení je i příběhem muže z Jihlavy, jehož pravou identitu známe. Říkejme mu třeba Patrik. Má za sebou čtyři měsíce trestu, dalších osm ho ještě čeká. Chodí do práce, jinak musí být doma.

„Ani koš nemohu vynést, se psem chodí matka nebo bratr. Kolem pracovní doby mám hodinu a půl, abych se dostal do práce a domů,“ říká muž odsouzený za trestnou činnost související s drogami. Hlásit úředníkům Probační a mediační služby musí i svou pracovní dobu.

Na pivo nemůže

„Čtyři měsíce mám za sebou, osm měsíců před sebou,“ dodává. Kupříkladu na pivo s kolegy z práce může zapomenout. Probační úředníci totiž mohou kdykoli přijít na kontrolu. „Jednou se mi, v době kdy mám volno, stalo, že jsem byl za přítelkyní v práci a domů jsem dorazil za dvě minuty jedna. A po čtyřech minutách přišla paní na kontrolu.“

Elektronické náramky

V České republice je v tuto chvíli asi 150 domácích vězňů. Resort spravedlnosti chce nakoupit elektronické náramky pro lepší kontrolu těchto osob. „Mohli bychom je využít i pro kontrolu stíhaných osob jako opatření, které nahradí vazbu,“ přidává další možnosti využití náramků mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

autoři: mik , daz
Spustit audio