Zoo v Hluboké chystá noční pavilon, hlavními obyvateli budou netopýři

Po skoro osmdesáti letech končí zažitý název Zoo Ohrada. Do nové návštěvnické sezóny areál vstupuje jako Jihočeská zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou. „Našim zřizovatelem je Jihočeský kraj, proto jihočeská. Navíc k nám přijíždí více návštěvníků z ciziny a původní název Ohrada jim moc neříká, Hluboká jim je určitě bližší,“ objasňuje zástupce ředitele Roman Kössl.

Do největší jihočeské zoo už také dorazilo jaro a může se pochlubit čerstvými přírůstky. Návštěvníci uvidí řadu mláďat, například malého lemura, tamarína, maru stepní, poníka nebo malé ovečky.

Velkému zájmu se těší hlavně malí klokánci. Jak ale vysvětluje Roman Kössl, tato mláďata se narodila už loni. „Klokani se rodí velice malincí a dlouho jim trvá, než dorostou do velikosti, aby si jich někdo všiml. V těchto dnech se ve vacích klokanic začala pohybovat malá mláďátka, budou asi čtyři,“ říká.

Zoologická zahrada plánuje do budoucna noční pavilon. Inspiraci čerpá v zahraničí. „Nedávno jsme byli v zoo ve Frankfurtu v Německu, kde je jeden z velkých nočních pavilonů ze 70. let. Kolegové nám vše ukázali a my si z toho chceme vzít příklad,“ vypráví Roman Kössl.

Noční pavilon je ale teprve ve fázi příprav a projektování. Vzniknout by měl v prostoru dosluhujících voliér s bažanty. „Pokud všechno dobře půjde, chtěli bychom, aby hrubá stavba byla hotová už před začátkem sezóny v příštím roce,“ doplňuje zástupce ředitele.

Hlavními obyvateli nového nočního pavilonu budou netopýři. „Nezaměříme se pouze na kaloně, rádi bychom také ukázali některé drobnější a vzácnější druhy netopýrů a noční druhy zvířat z naší přírody,“ zdůrazňuje Roman Kössl.

Jak je možné ošálit zvířata v nočním pavilonu a nastolit jim ve dne noční režim? Jaká nová zvířata jihočeská zoo letos pořídila? Jak se daří vzácným medvědům plavým? Mohou se návštěvníci těšit na medvíďata? To si poslechněte v pořadu Máme rádi zvířata.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio