Neúspěšný informační útok na Rusko, hodnotí v Kremlu úniky z Mossack Fonseca

Kreml odmítá spekulace o napojení ruského prezidenta Vladimira Putina na skandál kolem takzvaných panamských dokumentů. Údaje vynesené z panamské společnosti Mossack Fonseca ukazují na existenci nastrčených firem v daňových rájích, přes které se řada předních světových politiků a obchodníků vyhýbala placení daní. V dokumentech jsou i jména lidí z okolí Vladimira Putina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: Kremlin.ru

Mezinárodní skupina investigativních novinářů odhalila, že se z okolí ruského prezidenta Vladimira Putina přesunuly do takzvaných daňových rájů nejméně dvě miliardy dolarů.

Prezidentův mluvčí Dmitrij Pěskov, který se svoji manželkou také v seznamu figuruje, zprávu bagatelizoval. Podle jeho názoru neodvedli novináři dostatečně kvalifikovanou práci, v Kremlu prý čekali horší věci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruské reakce na celosvětovou kauzu takzvaných ‘panamských dokumentů‘ sleduje moskevský zpravodaj Martin Dorazín

Přestože v seznamu černých ovcí figuruje mnoho světových politiků a celebrit, prvotním cílem zprávy je podle Pěskova Rusko a jeho prezident Vladimir Putin. Pěskov to označil za pokus destabilizovat politickou situaci v Rusku před parlamentními a prezidentskými volbami.

„Celý projekt je rusofobní a má kromě destabilizace situace v Rusku také zakrýt nepopiratelné ruské úspěchy, jako je například operace v Sýrii a osvobození Palmýry,“ řekl Pěskov. O Rusku se podle něj musí hovořit špatně, a to hodně. „Když nic nemají, tak si to vymyslí,“ řekl.

Uvedl, že vzhledem k tomu, že se obvinění netýkají prezidenta Putina, Kreml nebude iniciovat žádné soudní procesy. Nebude ale zřejmě zahajovat ani žádné vyšetřování v Rusku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Panamské dokumenty hovoří i o masivních převodech ve výši 2 miliard dolarů lidmi z okolí ruského prezidenta Vladimira Putina. Hostem ČRo byl novinář a publicista Jefim Fištejn

Fakt, že sám Putin na seznamu politiků využívajících daňové ráje není, okomentoval publicista Jefim Fištejn.

„Vladimir Putin je vyškolený důstojník KGB, který se poprvé obohatil, když řídil hospodářství Petrohradu. Jsou o tom filmy, dokumenty a podobně. Ale pod žádným dokumentem nenajdete jeho podpis. Je známo, že Putin má systém takzvaných pokladníků. Poměrně často je uváděn oligarcha Timčenko, který spravoval jeho peníze ve Švýcarsku a ve světě,“ upozornil.

Únik informací o fungování firem v daňových rájích | Foto: ČTK

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme