Překážkami v integraci jsou nedůvěra a obavy, říká česko-irácký podnikatel

Občané a cizinci se v postkomunistických zemích vzájemně neznají. Panuje mezi nimi nedůvěra a obavy, říká česko-irácký podnikatel Nissan Jazairi. Iráčané mají podle něj o Česku dobrou představu, negativní pocity prý ale vyvolávají detenční zařízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Deportace prvních uprchlíků z řeckého ostrava Lesbos začala

Deportace prvních uprchlíků z řeckého ostrava Lesbos začala | Zdroj: Reuters

Česko-irácký podnikatel Nissan Jazairi nevidí mezi Čechy nebo Evropany a lidmi ze Středního nebo Blízkého východu velké rozdíly.

„Mají podobný způsob života, jako máme my. Chodí do práce, chodí do škol, mají volné víkendy,“ popisuje Jazairi.

Jedna z věcí, která jim tady podle něj může chybět, jsou silnější sociální struktury, tedy bližší vztahy mezi lidmi i rodinou. Iráčané ale mají podle něj o Česku poměrně dobrou představu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Občané a cizinci se v postkomunistických zemích vzájemně neznají. Panuje mezi nimi nedůvěra a obavy, říká česko-irácký podnikatel N. Jazairi

„Je to bohatá země, je tam krásná příroda, jsou tam krásné památky. Je to místo, kam by se rádi podívali, kde je mír, klid a čisto. Myslím, že nemají problém sem přijet,“ přibližuje pohled česko-irácký podnikatel.

Podle něj se ale v poslední době mezi lidmi rozšířila informace, že se v Česku uprchlíci nebo běženci zavírají do detenčních táborů.

„Je to zpráva, která se šíří mezi uprchlíky nebo lidmi, kteří se chtějí dostat do Evropy, takže pocit vůči České republice je teď v tomhle negativní,“ podotýká Nissan Jazairi.

Problémem v postkomunistických zemích je ale podle něj hlavně to, že se občané s cizinci vzájemně neznají.

„Je mezi nimi určitá nedůvěra a obava, cítí to samozřejmě obě strany. Je to poměrně velká překážka, aby došlo ke kvalitní integraci,“ dodává česko-irácký podnikatel.

Ladislav Dvořák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme