Ázerbájdžán pohrozil ostřelováním karabašské metropole

Baku dnes pohrozilo nasazením ‚všech druhů zbraní‘ včetně dělostřelectva a raketového vojska k ostřelování karabašské metropole, pokud Arménie nezastaví údajné ostřelování ázerbájdžánských civilních cílů. Konflikt trvající čtvrtý den si dnes podle bojujících stran vyžádal kolem dvou set mrtvých a několika stovek zraněných. Informace, které rovněž hovoří o desítkách kusů zničené těžké techniky, nelze z nezávislých zdrojů ověřit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní město Náhorního Karabachu Stěpanakert

Hlavní město Náhorního Karabachu Stěpanakert | Zdroj: Reuters

Ázerbájdžánské ministerstvo obrany dnes vydalo komuniké, v němž Arménii pohrozilo útokem na karabašskou metropoli Chankendi, arménsky Stěpanakert.

„Pro případ pokračujícího ostřelování našich obcí vydal ministr obrany příkaz všem druhům zbraní, včetně dělostřelectva a raketového vojska, aby byly připraveny k zasazení zničujících úderů na Chankendi a další okupovaná města,“ uvádí se v prohlášení.

Arménie a Ázerbájdžán vedou spor o Náhorní Karabach už desítky let. Převážně arménské obyvatelstvo této oblasti se odtrhlo od Ázerbájdžánu v krvavé válce na přelomu 80. a 90. let, výsledkem konfliktu bylo asi 30000 mrtvých, statisíce lidí uprchly. Jednání od uzavření příměří v roce 1994 až dosud k vyřešení sporu nevedla. Mírovou smlouvu obě země dosud neuzavřely.

Podle Baku se i dnes v Náhorním Karabachu tvrdě bojovalo. Při ‚odvetné palbě‘ tam zahynulo kolem 170 arménských vojáků, uvedla ázerbjádžánská agentura APA. Zlikvidováno bylo dvanáct tanků a obrněných transportérů. Ázerbájdžánské jednotky prý na frontě zaujaly výhodnější strategické pozice a situaci plně kontrolují. Arménští vojáci údajně prchají z bojiště a v panice opouštějí své palebné posty.

Ázerbájdžánský ministr zahraničí Elmar Mammadjarov dnes dopisem oslovil evropské kolegy a z odpovědnosti za konflikt obvinil Jerevan, oznámila agentura Salam News.

„Hlavní příčinou porušení režimu příměří a vyostření situace je přítomnost arménských ozbrojených sil na okupovaném ázerbájdžánském území,“ uvedl ministr.

Arménie dnes uvedla, že během ranních potyček její vojáci zničili další tři ázerbájdžánské tanky, čímž prý celkový počet zničených obrněnců nepřítele vystoupil na 25. Zničeny byly prý i dva vrtulníky a tři bezpilotní aparáty.

Náhorní Karabach | Foto: Český rozhlas

Karabašské úřady podle agentury Interfax hlásily prudké ranní ostřelování frontové linie ázerbájdžánskými raketomety, houfnicemi a tanky. Na bojišti podle Jerevanu zůstalo několik desítek mrtvých ázerbájdžánských vojáků.

„Bojeschopnost ázerbájdžánských jednotek podle prověřených zpráv upadla natolik, že jim nemohou pomoci ani zkušení žoldáci. Ázerbájdžánské trestné roty střílejí po ustupujících vojácích,“ oznámil agentuře Armenpress armádní mluvčí Arcrun Ovannisjan.

Arménský prezident Serž Sargsjan dnes pohrozil, že pokud ozbrojené akce Ázerbájdžánců neustanou, arménská vláda uzná samostatnost karabašské enklávy. Podmínkou urovnání nynějšího konfliktu je podle prezidenta záruka, že se Náhorní Karabach nestane obětí „opakované kolonizace.“

Situace u Náhorního Karabachu se prudce vyostřila během noci z pátku na sobotu, kdy propukly boje s nasazením letectva, dělostřelectva a tanků. V neděli ázerbájdžánské ministerstvo obrany oznámilo jednostranné příměří, intenzivní boje však pokračovaly.

Karabašské úřady uvedly, že jsou ochotny posoudit návrh na ukončení palby. Ovšem za předpokladu, že se vojska vrátí na dřívější pozice.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme