Panamská firma Mossack Fonseca obcházela mezinárodní sankce, uvedla BBC

Panamská právnická firma Mossack Fonseca aktivně pomáhala jednotlivcům i firmám, kterých se týkaly mezinárodní sankce. Ve své zprávě to uvedla britská BBC. Mossack Fonseca popírá, že by vědomě pomáhala prominentům syrského nebo severokorejského režimu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V této budově v Panama City sídlí společnost Mossack Fonseca

V této budově v Panama City sídlí společnost Mossack Fonseca | Zdroj: Reuters

Uniklé panamské dokumenty ale dokládají, že jen pro bratrance syrského prezidenta Bašára Asada zřídila Mossack Fonseca šest firem.

Majetek Ramiho Machlúfa, který figuruje na černé listině amerického ministerstva financí, se odhaduje na pět miliard dolarů.

Podle Toma Keatinga z Centra pro finanční kriminalitu a bezpečnostní studie je jednoduché si jména jednotlivců a firem na seznamu sankcí stáhnout. Jak Keatinge řekl pro BBC, jde o základní povinnost každé banky nebo právnické firmy.

Mossack Fonseca měla celkem pracovat pro 33 jednotlivců a firem také z Íránu, Zimbabwe nebo Severní Koreje.

Únik informací o fungování firem v daňových rájích | Foto: ČTK

Češi mají v daňových rájích podle poradenské firmy Bisnode přibližně 13 tisíc společností, a to hlavně v Nizozemsku, na Kypru nebo na Seychelách. Pro některé podnikatele je výhodné, že v těchto zemích je méně byrokracie a firmu navíc můžou vlastnit anonymně. Nikdo tak nemůže zjistit, jak velký majetek mají.

Do kauzy takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers) jsou zapojené desítky současných a bývalých vrcholných politiků a stovky byznysmenů, kterým panamská firma Mossack Fonseca údajně pomáhala s ukrýváním peněz do daňových rájů pomocí sítě nastrčených firem.

V dokumentech se objevují například prezidenti Ukrajiny a Argentiny Petro Porošenko a Mauricio Macri, saúdskoarabský král Salmán nebo lidé velmi blízcí ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi, pákistánskému premiérovi Navázi Šarifovi.

V seznamu figuruje zesnulý otec britského premiéra Davida Camerona i fotbalové osobnosti jako Michel Platini nebo Lionel Messi či španělský režisér Pedro Almodóvar.

Daňové ráje | Foto: Michal Jindra

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme