Nedostatek lékařů a sester chce ČLK řešit s odbory. Po vládě budou chtít víc peněz

Českým nemocnicím schází doktoři i sestry. Podle České lékařské komory (ČLK) chybí akutně přes 800 lékařů. Kvůli nedostatku personálu některé nemocnice omezují provoz na vybraných odděleních. Komora proto hledá spojence pro jednání s vládou, po které požaduje více peněz pro české zdravotnictví. Dnes se kvůli tomu sejde se zaměstnaneckými odbory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českým lékařům asistují syrští a jordánští zdravotníci

Českým lékařům asistují syrští a jordánští zdravotníci | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„My jsme kompletně vyčerpaní, nemáme motivaci a prostor na vzdělávání,“ říká 33letá Júlia, lékařka motolské nemocnice, která se snaží dodělat atestaci z urgentní medicíny.

„Je to časově hrozně náročné, finančně to moc nepoznáte. Jsou to minimální peníze, takže i motivace je minimální. Přitom pak máte kompletní zodpovědnost za vše, co děláte,“ vysvětluje. A tak se nediví, že mnoho jejích kolegů odešlo za prací do Německa nebo Anglie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli nedostatku lékařů a sester se ČLK obrátí na odbory. Po vládě budou chtít více peněz do zdravotnictví. Více od Ivety Vávrové

„Mám dvanáctky, pracujeme přes víkendy a svátky. Porovnávala jsem průměrnou hodinovou mzdu s kamarádem, který je malíř pokojů a nedosahuji ani půlku jeho mzdy,“ prozrazuje.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek se proto dnes sejde s odbory, aby je získal na svoji stranu pro jednání s vládou. Požaduje více peněz do zdravotnictví.

„Já bych chtěl panu předsedovi Středulovi vysvětlit, proč Česká lékařská komora už není schopna garantovat občanům bezpečnost zdravotní péče,“ uvedl Kubek.

Víc peněz pro zdravotníky chtějí i odboráři, potvrzuje šéf největší odborové centrály Josef Středula:

„Je to dlouhodobě odsouvaný problém, který se spíše řeší sporem mezi ministerstvem financí a zdravotnictví o navýšení plateb. Myslíme si, že pokud by došlo k výraznému zvýšení mezd a platů, tak by mohlo dojít k výrazné stabilizaci situace ve zdravotnictví.“

Lékařská komora navrhuje zvýšit platbu za státní pojištěnce, sjednotit zdravotní pojištění podle výše příjmů nebo zavést zdravotní daň na tabák a alkohol.

Průměrný měsíční plat ve zdravotnictví (2008 - 2014) | Foto: ČTK

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme