České zoo vydají ročně miliony za krmivo pro zvířata. Nejdražší jsou sloni, gepardi a žirafy

Zvířata v českých zoologických zahradách projedí ročně miliony korun. Například zoo ve Dvoře Králové dá každý rok na potravu pro zvířata zhruba jedenáct a půl milionu korun. O něco vyšší částku vynaloží plzeňská zoologická zahrada.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sloni v Zoo Ostrava

Sloni v Zoo Ostrava | Foto: P. Vlček (ZOO Ostrava)

Jeden z nejdražších strávníků zoo je slon, který ročně prožere krmivo za 150 tisíc korun. Za jeden den sní 20 kilogramů zeleniny a ovoce, k tomu 8 kilogramů krmné směsi, 80 kilogramů sena a metrák zelené píce.

Například v olomoucké zoo stojí potrava pro zvířata kolem šesti milionů korun. Nejvíc peněz tam utratí za maso, granule, ovoce a zeleninu. Na jídelníčku zvířat se ale objevují i trochu netradiční pamlsky - jako jsou třeba mořské plody, mango nebo také kaki.

Úplně nejdražší položkou je ale zadní hovězí v nejvyšší kvalitě pro gepardy. Ti spořádají v přepočtu až dvacet restauračních porcí denně, tedy dvě kila masa. Náročným strávníkem je ale třeba i žirafa, která sní denně až 60 kilogramů krmiva.

Každé zvíře má dopředu daný svůj denní příděl, stejně tak i jeho složení. Ale nevybírají ho jen podle chuti. Ošetřovatelé dávají některým zvířatům do krmiva například přípravky na podporu plodnosti nebo také cukry k doplnění takzvané pohotové energie.

V Česku je aktuálně 15 zoologických zahrad a dalších „zvířecích" center. Nejvyšší vstupné lidé zaplatí v Praze. Zoo v Troji ale také patří mezi největší a nejnavštěvovanější zahrady. Dospělí mají vstupenku za 200 korun, dítě za 150 korun.

Naopak nejlevnější je Podkrušnohorský zoopark v Chomutově, kde lístek pro dospělého stojí 75 korun a dětské vstupně vyjde na 45 korun.

Téměř ve všech zoo lidé můžou ušetřit například nákupem rodinné vstupenky nebo taky roční vstupenkou - ta v Praze stojí třeba 700 korun a v Ostravě je o 150 korun levnější.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme