Samolepka odradí zloděje, mikrotečky prozradí majitele. Strážníci nabízí lidem značení kol

V Moravskoslezském kraji se rozšiřuje speciální značení jízdních kol či koloběžek. Dělají ho strážníci, kteří na rám nanesou nátěr s mikrotečkami. Na první pohled značení není vidět, zvyšuje ale naději majitelů, že se jim ukradený bicykl opět vrátí. O službu je mezi lidmi velký zájem, po zimní přestávce ji opět nabízejí i strážníci ve Frýdku-Místku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jízdní kola jsou na jihu Moravy takřka všudypřítomná

Jízdní kola jsou na jihu Moravy takřka všudypřítomná | Foto: Hana Ondryášová

Z nové koloběžky je paní Milada z Frýdku-Místku nadšená, na jednu z prvních cest se ale vydala do služebny strážníků, aby si ji nechala označit speciálním nátěrem. A rovnou přibrala i kolo od dcery.

„Je tam ta možnost, je to zdarma, tak jsem toho prostě využila. Mám to označené a jsem spokojenější,“ říká paní Milada.

Přehrát

00:00 / 00:00

Strážníci s nástupem sezony opět značí zájemcům jízdní kola. Ve Frýdku-Místku natáčela Iva Havlíčková

Jak vysvětluje Lenka Biolková, manažerka prevence městské policie ve Frýdku-Místku, kola se značí především z preventivních důvodů.

„První je vidět nálepka, aby odradila zloděje, a potom zhruba na deseti místech jsou kola označena. Je to taková hmota, v ní jsou černé tečky a v tečkách jsou čipy. Hmota je po zaschnutí neprůhledná, takže na kole není vidět, a v případě, že potřebujeme zjistit, zda tam čip je, vezmeme si žárovku s ultrafialovým světlem,“ popisuje.

Nátěrem s mikrotečkami už strážníci ve Frýdku-Místku označili zhruba 1200 kol. Tři z nich byla odcizena, jedno se policistům podařilo vypátrat.

„V ulici našli jízdní kolo, zavolali nám, protože viděli, že je tam samolepka. Našla jsem v evidenci majitele jízdního kola a kolo mu bylo zpátky předáno,“ doplňuje Lenka Biolková.

Jízdní kolo označené mikrotečkami je přitom registrováno nejen v databázi frýdecko-místeckých strážníků, ale i v mezinárodní databázi forenzního značení.

ČRo, Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme