Musíme vyvažovat bezpečnostní a humanitární aspekt migrace, říká politický geograf

5. duben 2016

První migranti, které Řecko začalo vracet do Turecka na základě dohody mezi EU a Ankarou, dorazili do tureckého města Dikili. Může tato dohoda zastavit příliv běženců do Evropy?

„Je to jeden kamínek v mozaice řešení,“ říká politický geograf z Institutu politologických studií FSV UK Martin Riegl a pokračuje:

„Musíme vyvažovat bezpečnostní aspekt a humanitární aspekt migrace, a pakliže se podíváme na data Frontexu, tak spousta těch uprchlíků přichází ze Sýrie, kde bezpochyby jsou lidé zasaženi konfliktem, ale nikoliv všichni – přicházejí i lidé z oblastí, kde konflikt neprobíhá. Pak máme osoby z Iráku, z Afghánistánu, kde to je sporné.“

Čtěte také

Podle Riegla lze očekávat, že se pašerácká síť bude snažit přeorientovat do jiných oblastí. „Máme několik milionů uprchlíků v Egyptě, milion uprchlíků v Tunisku, asi 800 000 jich je v Libyi. Takže samozřejmě můžeme očekávat, že ta pašerácká síť se bude snažit přeorientovat na středomořskou migrační cestu,“ předpokládá Riegl.

Německý ministr vnitra mluvil o tom, že by Evropská unie měla uzavřít podobné dohody jako s Tureckem i se zeměmi severní Afriky. Podle Riegla je to dobrý nápad. „Readmisní dohody jsou podmínkou, bez které to nepůjde,“ říká Riegl a dává příklad Španělska, které eliminovalo migrační tlak v letech 2009 až 2010 uzavřením bilaterálních readmisních dohod s konkrétními zeměmi.

Celý rozhovor s Martinem Rieglem najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

Do Turecka dorazili první vrácení migranti z Řecka
autoři: msp , jpr
Spustit audio