Inspirujme se přírodou. Vše je ozkoušené a dotažené k dokonalosti, radí architekt

4. duben 2016

Co to znamená biomemetika a jak se promítá do architektury? Jakou roli v těchto oborech hrají a budou v budoucnu hrát roboti?

„Je to inspirace přírodou, ale nejde o vizuální inspiraci tvary,“ uvedl v Magazínu Leonardo konzultant a vývojář Ondřej Kyjánek, který zprostředkovává robotickou integraci v architektuře, umění a animaci.

Jde spíše o inspiraci základními principy, jak věci v přírodě fungují. „Nejde o to, jaký materiál používá příroda, ale jaké procesy v práci s materiálem používá.“

Biomimetika tyto metody a procesy přenáší do inženýrského světa, kde pomáhají řešit složité otázky, které by týmy inženýrů musely řešit roky.

„Občas se prostě stačí podívat, jak to vyřešila příroda za miliony let. Je to otestované, a evoluce to dotáhla k absolutní dokonalosti,“ konstatoval expert.

Jaká je budoucnost robotiky v architektuře? Kyjánek je přesvědčen, že roboti budou čím dál tím častěji nahrazovat člověka.

„Je to trend už od 60. let, například v atomovém průmyslu se bez robotů neobejdeme,“ připomněl odborník.

Podle něj je architektura i celý stavební průmysl obor, který je vždy daleko víc pozadu vůči ostatním odvětvím průmyslu.

„Největší důvod je ten, že postavit budovu trvá mnohem déle než postavit auto. Budova se také staví na trvanlivost sto let.“

I proto není experimentování v architektuře jednoduché. „Ale i přesto do tohoto oboru robotika hodně proniká, a bude čím dál tím víc,“ předpovídá Kyjánek.

Překážky pro vstup robotů přímo na staveniště jsou ale zatím významné. „Nemyslím si, že bude jednoduché používat roboty přímo na staveništi, kde je spousta technických problémů.“

„Co se ale prefabrikace týče, tak tu v nejbližších letech uvidíme víc a víc, kdy se stav bude přibližovat automobilovému průmyslu, kde robot dělá věci rychleji, precizněji a neunavuje se,“ načrtl svou vizi robotiky ve stavitelství Ondřej Kyjánek.

autoři: oci , Dalibor Zíta
Spustit audio