Lékaře podpoří odbory. Chtějí více peněz do českého zdravotnictví

Lékaře v požadavcích na zvýšení peněz do českého zdravotnictví podpoří odbory. Dohodli se na tom prezident Milan Kubek z České lékařské komory a předseda největší odborové organizace Josef Středula. Požadují po vládě, aby finančně stabilizovala české zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operační sál. Ilustrační foto.

Operační sál. Ilustrační foto. | Foto: Fotobanka Pixabay

Milan Kubek znovu zopakoval, že české zdravotnictví je podfinancované. Kvůli nízkým platům a velké pracovní zátěži z nemocnic odchází personál a většina nemocnic v Česku má potíže se zajištěním provoz některých oddělení. Podle něj už není kde šetřit.

„Ve zdravotnictví ještě možné šetřit je, ale na vás. Na pacientech. Nebudeme vám dávat kvalitní léky, nedostanete to, na co máte nárok. To chcete?“ uvedl Kubek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní odborová centrála, zdravotnické odbory a lékařská komora požádají premiéra o mimořádné jednání předsedů koaličních stran a krajů. Mluvil o tom Josef Středula, předseda ČMKOS

Podle odborářky Dagmar Žitníkové má většina českých nemocnic potíže se zajištěním provozu a některá oddělení omezují provoz. Třeba tím, že malují nebo fiktivně rekonstruují oddělení. Zdravotníci svoji práci nestíhají a kvůli velké pracovní zátěži a nízkým platům odcházejí pryč.

Odborový předák Josef Středula řekl, že krize ve zdravotnictví ohrožuje českou ekonomiku a to tím, že se zhoršuje zdravotní péče o zaměstnance.

„Chceme, aby se to řešilo již v přípravě státního rozpočtu na rok 2017,“ dodal Středula.

Spolu proto požádají o mimořádné jednání předsedu vlády se zástupci koalice a krajů. Trvají na zvyšování platů, a to nejen ve zdravotnictví.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová upozorňuje, že úřad s odbory i komorou o platech zdravotníků pravidelně jedná.

„Opakovaně oceňujeme snahu profesní komory pravidelně upozorňovat na problémy českého zdravotnictví. Jsme s komorou zcela ve shodě, že je potřeba situaci řešit, a to systematicky. Proto také prezident České lékařské komory navštěvuje jednání na ministerstvu, kde společně se zástupci profesních organizací, zdravotnických odborů, zaměstnavatelů i pacientů řeší další kroky,“ řekla Čechová.

Ministerstvo zdravotnictví je ve shodě s lékařskou komorou, která požaduje hlavně zvýšení platby za státní pojištěnce. Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO už v listopadu řekl, že se penězi ve zdravotnictví plýtvá a prostředky by měl ministr Němeček z ČSSD hledat ve svém resortu.

Nedostatek lékařů a sester chce ČLK řešit s odbory. Po vládě budou chtít víc peněz

Číst článek

Průměrný měsíční plat ve zdravotnictví (2008 - 2014) | Foto: ČTK

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme