Český rozhlas Ostrava podpoří projekt Shakespeare Ostrava 2016

5. duben 2016

Ostravské studio Českého rozhlasu se připojilo k významným ostravským kulturním institucím a v průběhu letošního roku mediálně podpoří akce spojené s projektem Shakespeare Ostrava 2016. Ten vznikl ke vzpomínce 400. výročí úmrtí jedné z největších osobností světové literatury a divadla – Williama Shakespeara.

Iniciátorem a inspirátorem projektu se staly Národní divadlo moravskoslezské, festival Letní shakespearovské slavnosti a Kulturní centrum Cooltour Ostrava. Český rozhlas Ostrava projekt zaštítil jako hlavní mediální partner.

Ve vysílání vás budeme zvát na jednotlivé akce, soutěžit o vstupenky na tyto akce, přivítáme ve svém studiu jako hosty pořadatele projektu (22. dubna) nebo z akcí budeme pravidelně přinášet reportáže.

Jedním ze stěžejních okamžiků tohoto projektu bude nejenom samotné výročí, ale celý měsíc duben. Dne 5. dubna odstartuje putovní výstava plakátů k divadelním inscenacím her Williama Shakespeara, která zachycuje to nejzajímavější, co se na ostravské divadelní scéně v posledních desetiletích odehrálo.


Dne 23. dubna 2016 vzpomene kulturní svět 400. výročí úmrtí jedné z největších osobností světové literatury a divadla - dramatika, básníka, herce i divadelního podnikatele Williama Shakespeara. Zemřel ve svých 52 letech téměř na den přesně od svého narození a v jeho místě – v anglickém Stratfordu nad Avonou. K celosvětové oslavě významného výročí se připojuje město Ostrava velkým společným projektem ostravské kulturní scény – projektem Shakespeare Ostrava 2016.

Vernisáž putovní výstavy se uskuteční v pasáži Knihovny města Ostrava, která výstavu připravila spolu s Národním divadlem moravskoslezským. Na programu se podílí také Janáčkova konzervatoř, Gymnázium v Ostravě a Český rozhlas Ostrava - ten kromě technického zázemí poskytne ze svého archivu k poslechu během vernisáže Shakespearovy sonety v originálním znění a následně v českém překladu.

Do projektu se postupně zapojila nejen všechna ostravská profesionální divadla, tedy vedle Národního divadla moravskoslezského i Divadlo Petra Bezruče, Divadlo loutek Ostrava, Komorní scéna Aréna, Stará aréna, ale dále např. Janáčkova filharmonie Ostrava, festival Janáčkův máj, Svatováclavský hudební festival, 3. bienále festivalu NODO (Dny nové opery Ostrava), Ostravské muzeum, Janáčkova konzervatoř a Gymnázium v Ostravě, Knihovna města Ostravy, Filozofická fakulta Ostravské univerzity a řada dalších institucí.

Zrodil se tak projekt, který mohl vzniknout pouze v Ostravě – projekt Shakespeare Ostrava 2016. Bližší informace k celému projektu lze najít na aktuálně spuštěných internetových stránkách shakespeare2016.cz.

William Shakespeare
autor: Daniel Martínek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.