Neschválená přírodní území ohrožují sedm miliard na vodní dopravu

Vnitrozemská vodní doprava by mohla přijít o sedm miliard korun z evropských dotací. Česko doposud totiž nezařadilo dvě cenné lokality na Labi na seznam evropsky chráněných území, což už několik let požaduje Evropská komise. Upozornilo na to ministerstvo životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Remorkér Beskydy na Labi

Remorkér Beskydy na Labi | Foto: Iva Zítková | Zdroj: Český rozhlas

Vláda v únoru rozhodla, že kaňonovité labské údolí a takzvané Louky u Přelouče na seznam chráněných území nezařadí kvůli dopravním zájmům.

To však může ohrozit dotace na projekty v lodní dopravě. Vládu na to chce upozornit ministrstvo životního prostředí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro ochranu obou lokalit se vyslovili Richard Brabec (ANO), ministr pro životní prostředí a vedoucí programu ochrany přírody organizace Arnika, Jany Vitnerové

„Je to buď tedy přijmout a zařadit lokality na seznam, nebo počítat s tím, že je možné – pokud lokality nezařadíme na seznam – tak Českou republiku může čekat žaloba ze strany Evropské komise u Evropského soudního dvora,“ uvedla mluvčí resortu Petra Roubíčková.

„A zároveň v materiálu upozorňujeme na možné komplikace například při čerpání nebo snaze čerpat evropské dotace na vodní dopravu ze strany ministerstva dopravy,“ dodala.

Svoje rozhodnutí musí Česko Evropské komisi dostatečně odůvodnit nejpozději do konce dubna.

Stát by mohl v krajním případě dostat od EK jednorázovou pokutu dva miliony eur (54 milionů Kč) a platit by musel penále deset tisíc eur denně (zhruba 8,37 milionu měsíčně) do té doby, než by lokality do seznamu zařadil, uvádí ministerstvo životního prostředí.
Pramen: ČTK

Zařazení na seznam by investice neohrozilo, míní ministr

„Stále trvá (ze strany EK – pozn. red.) požadavek na doplnění obou lokalit a už bylo s Českou republikou zahájeno řízení o porušení příslušné evropské směrnice,“ připomněl Českému rozhlasu Richard Brabec (ANO), ministr pro životní prostředí.

„Vlastní zahrnutí obou lokalit do seznamu, neznamená automatickou stopku pro investiční projekty. A tam vidím řečení. Že lokality budou zařazeny na seznam, neznamená, že by nešlo vybudovat jez v Děčíně a udělat umělý kanál v Přelouči,“ zdůraznil ministr.

Richard Brabec proto bude doporučovat, aby vláda obě lokality na seznam evropsky chráněných území zařadila.

Mezi chráněné oblasti nepřibude Labe u Hřenska ani Louky u Přelouče. Česku hrozí sankce od EK

Číst článek

Kaňonovité labské údolí a tzv. Louky u Přelouče jsou podle vedoucí programu ochrany přírody organizace Arnika, Jany Vitnerové cenné pro celou Evropu.

„Mluvíme o dohodě, kterou zástupci České republiky přijali, a je logické, že ostatní státy požadují, abychom dodržovali pravidla, na kterých jsme se domluvili.“

„Labe od Střekova až po státní hranici představuje jedinečný přírodní fenomén. Je to největší český vodní tok a je to řeka, která volně proudí. Není zastavěna jezy a obdobnou řeku v Česku nemáme,“ zdůraznila Vitnerová s tím, že v ní i v jejím okolí žijí vzácní živočichové.

Pod Děčínem se již více než 20 let plánuje stavba jezu a u Přelouče má vzniknout umělé koryto, aby zlepšilo splavnost řeky velkými loděmi.

Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme