Cenám Magnesia Litera dominovaly ženy. Knihou roku je román Točité věty

Cenám Magnesia litera letos kralovaly ženy. V deseti kategoriích je celkem šest vítězek. Knihou roku 2016 se stal román Daniely Hodrové nazvaný Točité věty. Muži zvítězili v kategoriích poezie, dětská literatura a blog roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisovatelka Daniela Hodrová získala hlavní cenu v soutěži Magnesia Litera za román Točité věty

Spisovatelka Daniela Hodrová získala hlavní cenu v soutěži Magnesia Litera za román Točité věty | Zdroj: ČTK

Autorka Daniela Hodrová získala kromě hlavní ceny v soutěži Magnesia Litera také finanční odměnu 200 tisíc korun.

Vítězný román Točité věty je podle poroty výjimečný, pro čtenáře ale náročný. Kniha je sugestivní autorskou zpovědí reflektující přátelství, téma paměti i posledních věcí člověka.

„Opravdu jsem velmi překvapená, beru to jako hold tomu typu psaní, který to zatím neměl ve světě lehké,“ řekla Hodrová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cenám Magnesia Litera dominovaly ženy. Knihou roku je román Točité věty. Soutěž sledovala reportérka Klára Fleyberková

Nejlepší prózou se letos stal román Do tmy, pod kterým je podepsaná Anna Bolavá.

Pod tímto pseudonymem se ale skrývá bohemistka, jazyková korektorka, recenzentka a spisovatelka Bohumila Adamová.

Její prozaický debut vypráví příběh ženy, která se snaží utéct od minulosti, odchází do přírody a posedle sbírá léčivé rostliny. Román vypráví o závislosti, která vede k izolaci i ztrátě sebe samé.

„Jsem ráda, že tu cenu mám, protože to nebylo vůbec jisté. Nešlo dopředu tipovat, která knížka to dostane. Chápu to jako krásné zakončení toho, že jsem to napsala, vydala a že to lidé začali číst,“ přiblížila Adamová s tím, že román Do tmy je pro ni naprosto klíčovou knihou.

„Nevím, jak to popsat. Je to moje knížka a vím, že ať už napíšu v budoucnu cokoliv, tak to nebude jako tohle. Těžko se to popisuje,“ dodala.

Anna Bolavá získala ocenění v soutěži Magnesia Litera za prózu Do tmy | Foto: ČTK

Vítězem kategorie poezie se stal Ladislav Zedník se sbírkou Město jeden kámen a ocenění v kategorii dětské literatury získal Robin Král za svůj titul Vynálezárium. Tento soubor básniček ale podle Krále není jen pro malé čtenáře.

„Vždycky se snažím myslet na to, že píšu pro děti, ale je pravda, že nějaká věková hranice směrem nahoru rozhodně neexistuje. Snažím se to dělat tak, aby to bavilo mě, a za dítě se nepovažuji,“ dodává s úsměvem Král.

Litera za objev roku podporovanou a dotované agenturou Dilia patří Blance Jedličkové za její knihu Ženy na rozcestí s podtitulem Divadlo a ženy okolo něj 1939 - 1945.

Autorka se v knize snaží na příkladu několika žen z doby protektorátu zodpovědět otázky, které se týkají společenské každodennosti v době okupace a toho, jak válka působila na postavení žen.

V kategorii literatura faktu pak zvítězila trojice autorů Milena Lenderová, Martina Halířová a Tomáš Jiránek s knihou Vše pro dítě. Válečné dětství 1914-1918.

Básník Ladislav Zedník cenu získal v soutěži Magnesia Litera za sbírku básní Město jeden kámen | Foto: ČTK

Nejlépe přeložena byla podle poroty kniha Pískový vrch. Napsala ji polská spisovatelka a novinářka Joanna Batorová a do češtiny přeložila Iveta Mikešová. Anketu čtenářů pak ovládla Aňa Geislerová s knihou P. S.

Nakladatelským činem se letos stala kniha Intimita autorky Barbory Baronové a fotografky Dity Pepe, která ve vyprávění šesti českých žen otevírá důležitá osobní i společenská témata jako hendikep, prostituce, deprese, rakovina, umírání.

„Přesně jsem věděla témata, která chci zpracovávat, a z toho nám vykrystalizovalo nějakých šest příběhů. Bylo jich více, ale vybírala jsem podle toho, jestli jsem si s tím člověkem sedla, když jsme se viděli na prvním setkání, a jestli jsem si dokázala představit, že spolu navážeme nějaké přátelství, což pro mě bylo podmínkou pro to, abych od nich získala intimní výpověď,“ přibližuje Baronová.

Od loňského roku soutěží v ceně Magnesia Litera i blogy. Letos vyhrál Tomáš Princ se svým blogem Humans of Prague. První vítězkou této kategorie se loni stala Marie Doležalová s blogem Kafe a cigárko.

ČTK, Klára Vičíková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme