Primárky ve Wisconsinu vyhráli Bernie Sanders a Ted Cruz

Republikánské primárky ve Wisconsinu na severu USA s náskokem 13 procentních bodů vyhrál texaský senátor Ted Cruz, čímž favoritovi a svému úhlavnímu rivalovi Donaldu Trumpovi zkomplikoval cestu za stranickou nominací na funkci prezidenta Spojených států. Trump sice v počtu získaných delegátů pohodlně vede, jestli jich ale získá dostatek na nominaci, není jisté. V demokratických primárkách první místo obsadil Bernie Sanders, na favoritku Hillary Clintonovou v získané podpoře delegátů ale značně ztrácí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikánské primárky ve Wisconsinu vyhrál podle prvních odhadů Ted Cruz

Republikánské primárky ve Wisconsinu vyhrál podle prvních odhadů Ted Cruz | Zdroj: Reuters

Cruz získal ve Wisconsinu takřka 48,3 procenta hlasů, což o více než deset procentních bodů překonalo předvolební průzkumy veřejného mínění. Sondáže naznačovaly těsný souboj mezi Cruzem a Trumpem, miliardář ale za vítězem zaostal s 35,1 procentem hlasů.

Třetí skončil ohijský guvernér s českými kořeny John Kasich, obdržel 14 procent hlasů. Voliči také odevzdali některé hlasy kandidátům, kteří se již z boje o prezidentské křeslo stáhli.

"Ať už to bude před Clevelandem nebo na sjezdu (republikánů) v Clevelandu, společně získáme většinu delegátů a společně v listopadu porazíme Hillary Clintonovou," řekl v projevu svým stoupencům po oznámení prvních odhadů výsledků primárek Ted Cruz. "Vítězíme, protože sjednocujeme Republikánskou stranu," dodal.

Ve Wisconsinu se republikáni ucházeli o 42 delegátů. Cruz jich podle propočtu The Green Papers získal 36 a Trump šest, Kasich žádného. Pro získání prezidentské nominace Republikánské strany je třeba získat 1237 delegátů. Trump jich podle AP má prozatím 740, Cruz 514 a Kasich 143.

Když Trump zbývajících 497 delegátů nutných pro nominaci nezíská, tak z prvního kola formálního hlasování na sjezdu republikánský kandidát na prezidenta USA nevzejde. Následovat bude přinejmenším jedno další kolo volby. V něm bude moci více než polovina delegátů hlasovat podle vlastního uvážení, takže se nebude muset řídit volebními výsledky z jednotlivých států.

Zda by Trump v takové situaci nominaci získal, není vůbec jisté. Aby takovému vývoji předešel, musí při hlasováních ve zbývajících státech získat 57 procent všech delegátů, dosud jich přitom dostal jen 46 procent. Prohra ve Wisconsinu tak Trumpa staví pod značný tlak a další případné volební zaváhání bude znamenat ještě větší komplikace.

Demokratické primárky ve Wisconsinu vyhrál podle prvních odhadů Bernie Sanders | Foto: Reuters

Porážku ve Wisconsinu utrpěla také demokratická favoritka Clintonová, jejíž prohra se ale očekávala. Sanders získal přes 56,5 procenta hlasů, někdejší první dáma zhruba 43,1 procenta. Zbývající hlasy připadly jiným osobnostem, případně nikomu.

"S naším vítězstvím ve Wisconsinu nyní máme na kontě vítězství v sedmi z osmi posledních volebních shromáždění a primárek," řekl shromážděným podporovatelům Sanders, který i přes poslední úspěchy zůstává v počtu delegátů daleko za Clintonovou.

Demokraté se v tomto státě utkali o 86 delegátů a 10 superdelegátů, kteří se oproti delegátům nemusí řídit výsledkem hlasování. The Green Papers uvádí, že Sanders získal 45 delegátů a Clintonová 36, zbývajících pět delegátských hlasů ještě nebylo určeno. Svou podporu Clintonové již také vyslovili čtyři superdelegáti, postoj zbývajících šesti znám není.

Demokraté pro nominaci potřebují 2383 delegátských a superdelegátských hlasů. Clintonová má podle AP 1274 delegátů a 469 superdelegátů, Sanders pak 1025 delegátů a 31 superdelegátů.

Ani dobrý výsledek Cruze a Sanderse ve Wisconsinu podle analytiků sice na postavení Trumpa a Clintonové jako favoritů nic nezmění, mohl by ale podpořit jejich kampaň a dodat jim sílu k soubojům v dalších státech.

Wisconsin byl jediným státem, kde se v úterý hlasovalo. Stát na severu USA má 5,7 milionu obyvatel. Už tuto sobotu proběhne další kolo primárek v Coloradu a ve Wyomingu. Zajímavější bude hlasování 19. dubna ve státě New York.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme