První multikino se v Česku otevřelo před 20 lety. Během víkendu ho navštívily tisíce lidí

Češi mají možnost sledovat filmy v multikinech už 20 let. První vícesálové kino Galaxie se v roce 1996 otevřelo na pražských Hájích. Během prvního dubnového víkendu ho tehdy navštívilo více než devět tisíc diváků. Filmy sledovali v osmi sálech, které dohromady nabízely 1100 sedadel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kinosál (ilustr. obr.)

Kinosál (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Biografy s více promítacími sály se od roku 1996 rozšířily po celém Česku. Dnes mohou diváci sledovat filmy ve 29 multikinech.

Před lety pomohla velká kina nalákat diváky zpátky do promítacích sálů.

„Film se hraje během dne mnohokrát. Divák má možnost vybrat si den a čas, který mu nejlépe vyhovuje. Na rozdíl od jednosálového kina, které daný film hraje jenom jednou, maximálně dvakrát v týdnu,“ vysvětluje Jaroslav Pecka z Unie filmových distributorů.

Nejúspěšnějším filmem byli loni Mimoni. Češi nechali za lístky v multikinech přes miliardu

Číst článek

Klasická kina s jedním plátnem na to ale doplatila, upozorňuje Ivo Andrle ze společnosti Aerofilms: „Mnoho kin to vzdalo a zavřelo, protože se nedalo bojovat Titanikem v jednosálovém kině proti Titaniku v multiplexu.“ V poslední době ale malá kina znovu ožívají.

Velká kina od počátku nabízela jak pohodlná křesla, tak i moderní promítací techniku. Vstupné se ale postupně zdražovalo.

Loni utratili diváci v multikinech za vstupné téměř jeden a čtvrt miliardy korun. Za jeden lístek tak v průměru zaplatili 140 korun. V roce 1996, kdy se otevřelo první multikino na pražských Hájích, byla přitom cena o padesát korun nižší.

„Jsem studentka a je to úplně něco jiného, než kdybych sem chodila bez kartičky jako dospělá. Mám to za 119 místo 179 korun. Je to velký rozdíl, takže to není zas tak hrozné,“ říká jedna z návštěvnic multikina.

Lidé jsou ochotni utrácet za zábavu stále dost peněz. Investoři tak i 20 let od vzniku prvního multikina financují vybudování nových velkých kin. Na pražském Chodově v současné době vzniká největší multiplex v Česku, který bude mít celkem 18 promítacích sálů.

Jaroslav Skalický, Anna Jadrná, Petr Kočí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme