V Rusku vznikne Národní garda. Bude bojovat s terorismem i rozhánět nepovolené demonstrace

V Rusku vznikne nový bezpečnostní útvar. Národní garda bude podřízena přímo hlavě státu. Prezident Vladimir Putin už podepsal příslušný dekret a odeslal ho parlamentu. Národní garda bude mít na starosti například boj s terorismem i rozhánění nepovolených demonstrací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

Národní garda bude mít právo použít střelné zbraně bez výstrahy, pokud bude bezprostředně ohrožen život civilistů nebo příslušníků gardy. Ti ale nebudou smět střílet na těhotné ženy, nezletilé nebo při masových shromážděních. Tam mohou použít pouze vodní děla a obrněné vozy.

„Vytváříme Národní gardu, která se bude zabývat bojem s terorismem a organizovaným zločinem. V těsné spolupráci s ministerstvem vnitra bude plnit ty úkoly, které vykonávaly jednotky zvláštního určení OMON a SOBR,“ oznámil ruský prezident Vladimír Putin.

Upřesnil, že gardisté budou moci zadržovat občany na dobu do tří hodin a provádět kontroly aut na silnicích. Prezident zatím nerozhodl, jak početná Národní garda bude.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov novinářům řekl, že Národní garda bude nasazena i při potlačování nepovolených demonstrací a jiných pouličních akcí opozice, které ruské úřady nepovolí.

Velitelem Národní gardy jmenoval bývalého šéfa své ochranky a dosavadního velitele vojsk ministerstva vnitra generála Viktora Zolotova. Získá tak status federálního ministra, podléhat ale bude přímo ruskému prezidentovi.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme