Za únik informací o klientech panamské právní firmy Mossack Fonseca údajně můžou hackeři

Panamská právní firma Mossack Fonseca uvedla, že za únikem informací o jejích klientech, kteří ukrývají majetek v daňových rájích, může hackerský útok. Aféra ‚Panama Papers‘ otřásá politikou i byznysem po celém světě. Kvůli uniklým dokumentům musí hodně vysvětlovat například britský premiér. Islandský předseda už v souvislosti s únikem informací o majetku jeho rodiny v daňovém ráji rezignoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ramón Fonseca Mora, spoluzakladatel panamské firmy Mossack Fonseca

Ramón Fonseca Mora, spoluzakladatel panamské firmy Mossack Fonseca | Zdroj: Reuters

Jeden ze zakladatelů společnosti Mossack Fonseca, Ramón Fonseca Mora, řekl, že vylučují interní únik. Šlo podle něj o hackerský útok. Uvedl, že firma má konkrétní podezření, ale víc neupřesnil, jelikož nemají důkazy.

Firemní elektronická komunikace, zveřejněná Mezinárodním sdružením investigativních novinářů (ICIJ), je podle Fonsecy „vytržená z kontextu“ a „mylně interpretovaná“.

Spoluzakladateli firmy Fonsecovi se nelíbí, jak světová média o společnosti Mossack Fonseca informují. Podle něj se ničeho nezákonného nedopustila.

„Dosud býval člověk tak dlouho nevinný, dokud se mu neprokázala vina. Nyní ale žijeme ve světě, v němž je člověk tak dlouho vinný, dokud nedokáže opak. To se mi vůbec nelíbí,“ řekl právník.

Mluvčí poradenské firmy, která se specializuje na zakládání offshoreových firem, oznámil, že udělají vše pro to, aby se viníkům dostalo trestu.

Podle uniklých dokumentů desítky prominentních politiků a byznysmenů z řady zemí ukrývají své bohatství v daňových rájích, aby předešli jeho zdanění úřady svých vlastních států. Představitelé několika zemí již reagovali na únik zpráv oznámením o zahájení vyšetřování.

Dokumenty se týkají údajně též 283 Čechů, kteří drží akcie jedné nebo více offshoreových firem zřízených společností Mossack Fonseca.

Mossack Fonseca | Foto: Reuters

ČTK, Radek Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme