Pěstitelé kávy znovu bojují s počasím, na její ceně se to ale zatím nepromítne

Poptávka po kávě celosvětově rychle narůstá. Hlavní pěstitelé ale nestíhají navyšovat svoji produkci, v oblastech, jako je Brazílie nebo Vietnam, teď totiž bojují s počasím. Navzdory tomu se cena kávy zatím nijak razantně měnit nebude.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kávovník arabský

Kávovník arabský | Foto: ZOO Ostrava, Pavel Vlček

Loni se ve světě spotřebovalo o 102 tisíce tun kávy více, než tomu bylo v roce předcházejícím, což potvrzuje celosvětový stoupající trend obliby tohoto nápoje.

Celkem výrobci prodali přes 152 milionu pytlů, což je asi 9 milionů tun. Mezinárodní organizace ICO předpokládá, že spotřeba letos dál rychle poroste.

Pěstitelé se tak snaží navýšit svoji produkci, ale se spotřebou kávy zatím nejsou schopni držet krok. Potýkají se totiž s výkyvy počasí. Například Etiopskou produkci poznamenaly nepravidelné deště.

V Brazílii a Vietnamu zase bojují s extrémním suchem. Zhruba 70 tisíc hektarů je v podstatě bez vody. Na trh se tak prozatím dostává především káva z brazilských zásob, která je doplněna stále dostatečně velkou kolumbijskou produkcí.

Cena kávy se tak zatím nebude zásadně měnit. Ovlivňují ji totiž i jiné faktory než velikost úrody, například spekulace na trhu. Zdá se, že spekulanti snižovali svoje takzvané dlouhé pozice, takže obchody budou spíše krátkodobé.

V poslední době se dokonce cena kávy stabilizovala a zůstává na docela nízké úrovni. To může být důsledkem i pokračujícího propadu brazilského realu vůči americkému dolaru.

Konečné slovo ale bude mít stejně počasí. Pokud by pokračovalo sucho, mohly by mít hlavní pěstitelské země znovu méně úrody a to už by se na cenách promítlo.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme