Palmový olej sám o sobě nevadí, průmyslově zpracované potraviny ano, tvrdí odbornice

5. duben 2016

Palmový olej a ekologické dopady jeho výroby jsou už dlouhou dobu velkým mediálním tématem. Jak je na tom palmový olej z hlediska zdravé výživy a jak moc nám jeho konzumace škodí?

„K masivnímu rozšíření palmového oleje došlo během posledních deseti let, jak klesala sláva margarínů,“ uvedla v Magazínu Leonardo specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Poté se zjistilo, že margaríny obsahovaly obrovské množství nezdravých transtuků. „Potravináři museli rychle reagovat, chtěli zachovat výrobu sladkostí, tyčinek s polevami nebo čokolád bez kakaového másla.“

„Palmový tuk výrobcům přišel jako náhrada nesmírně vhod. Je relativně levný, a hlavně je technologicky ideální: je velmi trvanlivý, částečně tuhý, můžou z něho dělat všechny polevy, přidávat ho do chipsů, krekrů a podobně,“ vysvětlila Slimáková.

Můžeme se palmovému tuku vyhnout, a kolik úsilí nás to bude stát? „Jestliže máme lidi, kteří upřednostňují zdravou výživu, tak oni palmový olej nejedí,“ upozornila specialistka.

„Jedí základní a přirozené potraviny, upřednostňují ty lokální a vaření z čerstvých potravin, ne nakupování polotovarů. Takže ani nemusí číst etikety, protože palmový tuk se v potravinách, které oni nakupují, nenachází.“

Ten je především ve vysoce průmyslově upravených produktech, tedy polotovarech, sladkostech, keksech, čipsech, které zdravě se stravující člověk nejí.

„Nemusíme příliš tlačit na to, aby lidé četli etikety u potravin. Jestliže budeme jíst zdravé základní potraviny, tak tam palmový olej nebude, automaticky ho vyloučíme, a nemáme co řešit.

Z kvalitních surovin neuděláte nikdy levný polotovar, připomíná odbornice. „Jestli se chceme přejídat levnými polotovary, tak tam palmový olej bude.“

Čistě z výživového hlediska nasycené tuky a cholesterol nejsou až tak škodlivé, jak se vědci domnívali.

„Samotný palmový tuk, jestliže je v přirozené podobě, není takový problém. Je problém, když je prohnaný průmyslovou výrobou a tím, že je částečně ztužen, ochucen hromadami cukru, aditiv a je součástí toho pamlsku, který především vůbec jíst nemáme,“ shrnula Margit Slimáková.

autoři: mše , oci
Spustit audio