Zdravotní sestry by nemusely mít vysokou školu, navrhuje ministerstvo

Vzdělávání zdravotních sester by se mohlo zkrátit. Ministerstvo zdravotnictví tak chce řešit jejich nedostatek v nemocnicích. Nově by zdravotní sestry nepotřebovaly vysokoškolské vzdělání a po maturitě by jim stačil rok na vyšší odborné škole. Návrh zákona dnes resort poslal k posouzení vládním legislativcům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akce Daruj krev s Českým rozhlasem, která se koná při příležitosti Světového dne dárců krve.

Akce Daruj krev s Českým rozhlasem, která se koná při příležitosti Světového dne dárců krve. | Foto: Filip Jandourek

Teď musí mít zdravotní sestra pro práci u lůžka pacienta bakalářský titul. Maturantky jsou zdravotnickými asistentkami a pracují pod dohledem. Vysokoškolákům se ale údajně po studiu do nemocnic nechce.

„Největší problém, proč vlastně zdravotní sestry chybí, je, že skutečně nepřicházejí nové z toho procesu vzdělávání,“ upozorňuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Změna vzdělávání se nelíbí České asociaci sester. Podle její prezidentky Martiny Šochmanové je současný systém dobrý a za nedostatek sester může podfinancované zdravotnictví.

„Sestry jsou přetěžovány, pracují ve stresovém pracovním prostředí a mají nízké finanční ohodnocení. Toto zcela jistě nevyřeší změna ve vzdělávání,“ myslí si Šochmanová.

Ministr Němeček věří, že parlament změnu schválí do konce letošního roku, aby se jí už v příštím školním roce mohlo vzdělávání sester řídit.

Průměrný měsíční plat ve zdravotnictví (2008 - 2014) | Foto: ČTK

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme