Praktičtí lékaři mohou dostat až půl milionu korun na otevření ordinace v odlehlém regionu

Ministerstvo zdravotnictví nově nabízí praktickým lékařům až půlmilionový grant. Žádat o něj mohou ode dneška ti, kteří si otevřou praxi v odlehlém regionu, kde dlouhodobě nikdo neordinuje. Polovina peněz půjde na vybavení ordinace, druhá na plat zdravotní sestry. Pro tento rok ministerstvo vyčlenilo částku 5 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetření u lékaře (ilustrační foto)

Vyšetření u lékaře (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Jedná se o řešení problému ne úplně rovnoměrné distribuce praktických lékařů v rámci České republiky. V České republice atestuje dostatek praktických lékařů z hlediska potřeb i generační výměny, nicméně problém je v tom, že mají tendence zůstávat ve velkých aglomeracích,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Péči o pacienty v méně dostupných oblastech komplikuje nedostatek praktických lékařů. Ministerstvo to chce změnit prostřednictvím dotací

Jeho náměstek Tom Philipp popsal, kdo přesně může o dotaci požádat:

„Jak fyzické, tak právnické osoby, které žádají na svůj projekt, to znamená na úmysl zřídit ordinaci praktického lékaře nebo praktického lékaře pro děti a dorost, nebo zájemci, kteří už začali a jsou do tří měsíců od začátku smluvního vztahu, respektive poskytování hrazených služeb.“

Zatím jsou v programu peníze na vybavení deseti ordinací pro dospělé i dětské pacienty. Pokud bude zájem, může se podle ministra částka ještě navýšit. Na žádost krajů chystá resort podobný program i pro zubaře.

„Pouze předpokládáme, že výše podpory na přístrojové vybavení bude vyšší, protože zubařské křeslo a vůbec technické vybavení zubařských ordinací je náročnější, nicméně chtěli bychom to ještě do pololetí tohoto roku podobně zvládnout a vyhlásit, aby se ta situace začala rychle řešit,“ dodal Němeček.

Hlavně v příhraničí

Seznam míst, kde by si mohli lékaři dotovanou ordinaci pořídit, je na webu ministerstva zdravotnictví. Jedná se většinou o města v příhraničních oblastech. Praktičtí lékaři pro dospělé si mohou vybrat z 23 lokalit, jde například o Vyškov, Most nebo Otrokovice. Pediatři nejvíc chybí v 18 městech, mimo jiné v Českém Krumlově nebo Teplicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O motivačním programu pro praktické lékaře mluvili Lubor Kinšt ze Sdružení praktických lékařů a Dan Jiránek ze Svazu měst a obcí

Podle místopředsedy Sdružení praktických lékařů Lubora Kinšta ovšem grant nestačí. Kritizuje hlavně to, že se na nákladech ordinací nepodílejí přímo pacienti.

„Je jim nabízen švédský stůl bez omezení a na druhé straně se klade na bedra všem zdravotníkům, aby byli schopni a povinni to nějakým způsobem zařídit. A je jasné, že tento systém se dříve nebo později vyčerpá, protože ten problém tady nemáme tento rok,“ upozornil.

Výkonný ředitel Svazu měst a obcí Dan Jiránek pomoc ministerstva vítá, problém ale vidí ve stáří praktických lékařů – průměrně jim je skoro 58 let a nemá je prý kdo nahradit.

„Teď zatím řešíme třeba řídce osídlená území, ale pak budeme řešit ten požár nebo ten ledovec v celé České republice, protože lékaři postupně začnou odcházet do penze,“ varoval.

Průměrný měsíční plat ve zdravotnictví (2008 - 2014) | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme