Atentátník Abdeslam pobýval loni tři týdny v Nitře, tvrdí slovenský server

Pařížský atentátník Salah Abdeslam podle serveru Aktuality.sk pobýval loni v létě na Slovensku. Údajně strávil tři týdny v penzionu v Nitře, kam ho pozval jeho příbuzný. Aktuality.sk se odvolávají na zpravodajské informace, slovenské úřady to nepotvrdily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak se Salah Abdeslam na Slovensko dostal a co tam dělal, server Aktuality.sk neuvádí.

Kdo mu s jeho pobytem pomáhal, je ale podle serveru zřetelnější. Údajně to byl Abdeslamův příbuzný, Iráčan původem z Mosulu, který se na Slovensku oženil. Právě tento muž Abdeslama do Nitry pozval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Salah Abdeslam pobýval podle médií loni tři týdny na Slovensku. Podrobnosti přidává Zdeněk Novák

Aktuality.sk tvrdí, že jim to potvrdily dva nezávislé zdroje z prostředí slovenského ministerstva vnitra. Vše se prý zakládá na informacích od zahraničních zpravodajských služeb, které se dostaly na Slovensko. Tamní ministerstvo vnitra ale věc odmítá jakkoli komentovat.

„Po pařížských útocích slovenská policie spolupracovala se svými partnerskými organizacemi v zahraničí a prověřovala všechny stopy, které by pomohly rozplést síť, na základě které byly tyto teroristické útoky provedené. Všechny informace o možných propojeních, které k nám přicházely z prostředí bezpečnostních složek, jsme prověřili. K jejich obsahu ani k osobám, které se prověřovaly, se z taktických a bezpečnostních důvodů vyjadřovat nebudeme,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí ministerstva Petar Lazarov.

Podle Aktualit.sk po Abdeslamovi pátrala i slovenská policie při velkém nočním zátahu loni v listopadu, kdy právě v Nitře a okolí provedla několik domovních prohlídek. Slovenská média už tehdy spekulovala o tom, že zátah souvisel s pařížskými atentáty.

Abdeslam zůstává v belgické vazbě, o jeho vydání žádá Francie

Salah Abdeslam je stále v belgické vazbě, kvůli vyšetřování pařížských atentátů ale o jeho vydání požádala Francie. Belgická prokuratura přitom přiznala, že vydání bránit nehodlá, a dokonce i sám Abdeslam tvrdil, že chce, aby ho Francouzům předali co nejdříve. Zítra se bude rozhodovat o případném prodloužení vazby.

Belgická policie Abdeslama zatkla letos v březnu jen krátce před atentáty v Bruselu. Francouz marockého původu narozený v Belgii původně naznačoval, že hodlá s vyšetřovateli spolupracovat, i když po bruselských útocích už tak ochotný nebyl. Vyšetřovatelům se ale přiznal, že podle původního plánu pařížských atentátů z 13. března loňského roku měl být jedním ze sebevražedných atentátníků na Stade de France.

Podle francouzských úřadů byla ale jeho role významnější - považují ho za jednoho z hlavních strůjců krvavých atentátů na francouzském národním stadionu, klubu Bataclan a několika restauracích v centru Paříže, po kterých zemřelo 131 lidí.

ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme