Richard Seemann: V Německu enormním způsobem vzrostly bytové loupeže

6. duben 2016

V minulém roce došlo v Německu k prudkému vzrůstu bytových loupeží, a to o pětinu. Celkové škody činí půl miliardy eur, což je v přepočtu 135 miliard korun.

Například ve spolkové zemi Durynsko činil nárůst 25 procent a v druhém největším německém městě Hamburku 20 procent.

Původně tuto informaci měl zveřejnit v květnu spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére. Byl však zaskočen vystoupením předsedy Svazu německých kriminalistů André Schulzem v nejčtenějších novinách „Bild“, který tím vyvolal aféru úrovně kolínského skandálu z počátku letošního roku.

Za pachatelé loupeží v mnoha případech označil gruzínské mafiány, kteří cíleně zneužili nekontrolovatelné otevření hranic. K nim se přidružily bandy z Magrebu a z Balkánu.

Čtěte také

Jejich taktika je promyšlená, protože požádají o azyl, na který nemají nárok, a během zdlouhavého vypovídacího řízení se pohybují po Německu. Jak prohlásil Schulz, jde o vysoce mobilní profesionální skupiny pachatelů, které tak pročesávají německé domácnosti.

Za loňský rok bylo podle oficiální policejní statistiky zaznamenáno 167 tisíc případů vloupání. Všeobecný svaz německého pojišťovnictví proto žádá, aby v zájmu snížení enormních škod bylo státem uvolněno více prostředků pro policejní poradenskou službu a zabudování bezpečnostní techniky.

Logo

Již s platností od počátku tohoto měsíce mohou tak občané žádat o státní investici do poplašných zařízení a bezpečnostních oken.

Současně křesťanskodemokratický ministr vnitra připravuje administrativní opatření ve formě integračního zákona. Na základě toho každý dospělý imigrant se musí povinně účastnit školení, kde se vyučuje německý jazyk a seznamuje se zvyklostmi a právem německé kulturní oblasti.

Čtěte také

Zákon by měl obsahovat i opatření proti těm imigrantům, kteří by se neučili němčině a odmítali nabízenou práci. Obdrželi by pouze nárok na omezený pobyt.

Připravovaný zákon, který je v gesci ministra vnitra, je však kritizován ze strany sociálnědemokratické státní ministryně Aydan Özoguzové, která nedávno jednala o imigrační politice v Praze.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.