Britové se baví protiunijním vtipem o vyhlášce, která reguluje prodej zelí

Pythagorova věta má 24 slov, desatero božích přikázání 179, americká deklarace nezávislosti obsahuje 1300 a unijní vyhláška o prodeji zelí má 26 911 slov. To je jedna z verzí vtipu, který poukazuje na byrokratickou přebujelost osmadvacítky. Teď je velmi populární mezi Brity, kteří budou v červnu rozhodovat v referendu o tom, jestli jejich země v Evropské unii zůstane.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlávka zelí

Hlávka zelí | Foto: Fotobanka Pixabay

Základ vtipu, tedy rozsah unijní vyhlášky o prodeji zelí, se ale nezakládá na pravdě. Vyhláška, která by upravovala konkrétně prodej zelí, totiž vůbec neexistuje.

V roce 2006 sice vznikla směrnice o velikosti hlávek a jejich značení, měla ale jen 2000 slov a o tři roky později byla zrušena.

Z čeho mýtus o vyhlášce vznikl, se snažila zjistit britská BBC a ukázalo se, že nejspíš vůbec nepochází z Evropy, případně je kombinací amerického a britského mýtu.

Podle profesora kalifornské univerzity Barryho O'Neilla všechno začalo během druhé světové války, když americká vláda vydala memorandum, kterým kontrolovala cenu semen zelí. Mělo 2600 slov.

Jak se stalo, že se vyhláška nakonec rozšířila na desetinásobný rozsah, není úplně zřejmé, ale podařilo se zjistit, že už v roce 1951 se o americkém memorandu psalo znovu. To už se říkalo, že dokument má 25 tisíc slov a že se netýká jen semen, ale i zelných hlávek.

Rok na to o tomto mýtu mluvil už jako o faktu jeden americký komentátor, který si jím vypomohl, když kritizoval vládu kvůli kontrole cen během korejské války. A tak to šlo stále dál – domnělou vyhláškou o prodeji zelí se oháněli různí politici a v jednom případě dokonce i prezident Ronald Reagan.

Nizozemci hlasují o přidružení Ukrajiny k EU v referendu. Pořádají ho euroskeptici

Číst článek

Britským prvkem mýtu by mohlo být srovnání s Desaterem. Existuje totiž důkaz, že něco podobného prohlásil už ve 40. letech jeden poslanec za Brighton – srovnal tehdy modlitbu Otčenáš a Magnu Chartu s vyhláškou, která upravovala používání vajec. Řekl o ní, že má 29 tisíc slov.

Číslo 26 911, tedy počet slov, který by měla obsahovat vyhláška z vtipu, je podle BBC už asi tradice. Zdá se totiž, že se objevuje dost často a nezáleží na tom, jestli v souvislosti s unijním, nebo vládním nařízením, stejně jako se tyto existující i vymyšlené směrnice mohou týkat naprosto jakéhokoliv zboží.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme