Senátoři navrhují, aby byl 14. květen významným dnem Karla IV. i Elišky Přemyslovny

Významný den by měl mít 14. května podle Senátu nejen český král a římský císař Karel IV., ale i jeho matka Eliška Přemyslovna. Horní komora o tom dnes rozhodla v rámci novely zákona o státních svátcích. O tomto doplnění bude muset znovu rozhodnout sněmovna, která obdobný návrh zamítla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatba Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského ve Špýru (iluminace z Balduinea)

Svatba Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského ve Špýru (iluminace z Balduinea) | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

Proč by měl 14. květen připomínat nejen den narození nejvýznamnějšího českého panovníka před 700 lety, ale rovněž poslední Přemyslovnu, vysvětlil senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

„Dneska když se celá Evropa rve, komu Karel IV. patří, jsme přesvědčeni o tom, že to, co tady vybudoval, vybudoval právě proto, že jej tomu naučila jeho matka Eliška. Ona v něm z historických pramenů doložitelně probudila lásku k Čechám,“ uvedl Čunek.

Proti návrhu doplnit Elišku Přemyslovnu byli senátoři ODS.

„Předkladatel měl dobrý úmysl zdůraznit světlé stránky našich dějin, ale nakonec se z toho stalo to že, po pozměňovacím návrhu udělali z Elišky Přemyslovny samoživitelku. Tu tam přidali naprosto nesmyslně. Když to měli udělat, tak tam měli dát Jana Lucemburského a Elišku Přemyslovnu. Ale samozřejmě Karel IV. převažuje, to je určitě významné výročí,“ objasnil předseda klubu ODS Jaroslav Kubera.

Norma upravuje i název státního svátku, který připadá na 17. listopad. Před Den boje za svobodu a demokracii předřazuje Mezinárodní den studentstva. Počet významných dnů v kalendáři rozšiřuje z 11 na 13. Dalším má být Mezinárodní den seniorů, který by připadl na 1. října.

ČRo, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme