Vláda projedná novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi, týká se i doplatků na bydlení

Ministři dnes projednají novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi. Ze zákona by měla zmizet podmínka, která od loňského května vyžaduje u přiznání doplatků na bydlení souhlas obce. Řada z nich ale žádosti plošně odmítá. Jako například radnice v Bohumíně, která dlouhodobě kritizuje situaci kolem ubytoven.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noví obyvatelé před ubytovnou pro neplatiče

Noví obyvatelé před ubytovnou pro neplatiče | Foto: Michal Záboj

„Určitě máme z toho všichni strach. Spal jsem venku a nepotřebuji to znovu zažívat,“ říká jeden z obyvatel celkem deseti bohumínských ubytoven. Jeho spolubydlící mu přitakávají a přiznávají, že bez doplatku na bydlení se neobejdou.

Starosta města Petr Vícha z ČSSD loni tvrdil, že Bohumín souhlasy s touto dávkou nebude dávat. Radnice podle něj neměla potřebné informace o tom, kdo vlastně o peníze žádá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda projedná změnu zákona o pomoci v hmotné nouzi. Podle radnice v Bohumíně ale ani nová úprava neřeší problémy spojené s lidmi v ubytovnách. Natáčel tam Martin Knitl

„Scházíme se tady s úředníky z úřadu práce a z kraje a všichni cítíme, že ten problém tady je. Rada města hlasováním zkrátka rozhodne, že souhlas udělen nemusí být,“ říká.

Od loňského června město Bohumín takto odmítlo téměř 300 žádostí. Problém je podle radnice v tom, že novela zákona vůbec neřeší samotný vznik ubytoven a jejich provozovatele.

Výdaje na bydlení se sníží

Jak dodává bohumínská mluvčí Lucie Kolková, jedinou změnou k lepšímu je, že výdaje na doplatky na bydlení už nebudou tak vysoké.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda projedná novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi. Více s Petrou Bernfeldovou, starostkou Moravské Ostravy a Přívozu z hnutí Ostravak

„Náklady na doplatky by se měly zastropovat a mělo by se vyplácet pouze 80 procent normativních nákladů, které jsou v místě obvyklé. Zatím s tím úřady práce nepracují správně. Vyplácejí dávky mnohem vyšší, než jsou obvyklé náklady. Snad se to nyní změní,“ říká mluvčí Bohumína Lucie Kolková.

Například v Bohumíně je nájemné v obecních bytech zhruba 55 korun za metr čtvereční a v ubytovnách podle informací města až devětkrát tolik. V ubytovnách ve městě žije odhadem asi 500 lidí.

„Myslím si, že ubytovna by měla sloužit buď zaměstnavateli pro jeho zaměstnance, nebo ke krátkodobému pobytu. My se ale setkáváme s tím, že lidé žijí v ubytovně pět nebo šest let, a to není dobré,“ říká Petra Bernfeldová, starostka Moravské Ostravy a Přívozu z hnutí Ostravak.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme