Agentura Moody's snížila rating ČEZu, důvodem jsou nízké ceny energií

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila úvěrový rating největší české energetické společnosti ČEZ o jeden stupeň na Baa1 z dosavadní známky A3. Důvodem jsou nízké ceny energií. Výhled ratingu je stabilní, uvedla agentura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyhořelé palivo z jaderných bloků ČEZ v Dukovanech se ukládá do meziskladů

Vyhořelé palivo z jaderných bloků ČEZ v Dukovanech se ukládá do meziskladů | Foto: ČEZ

Výroba elektřiny ČEZu v České republice je z 90 procent závislá na hnědém uhlí, jádru a vodě. Firma je tak výrazně ovlivněna výkyvy velkoobchodních cen, upozornila agentura.

Ty se po prudkém poklesu v minulých měsících sice stabilizovaly, jejich nízká úroveň však bude podle Moody's i v příštích dvou až třech letech tlačit dolů provozní hotovostní toky společnosti.

Známka ČEZu spadla do kategorie střední nižší kvalita z kategorie střední vyšší kvalita. Nadále však zůstává v investičním pásmu, i když blízko dolní hranice.

Tlak na hospodaření by se mohl dále zhoršit kvůli nedávnému oznámení, že by firma mohla investovat do roku 2020 dalších 50 až 60 miliard korun, zejména do obnovitelných zdrojů, decentralizovaného řešení, teplárenství a distribuce.

V hodnocení ČEZu se zatím neodráží případný dopad možné významnější fúze nebo akvizice nebo nové investice v oblasti jádra. Důvodem je velmi nejasná pravděpodobnost těchto akcí, dodal Moody's.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost, že dlužník úvěr splatí včas a v plné výši. Má také důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušnému subjektu půjčovat a na podmínky půjčky. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a je pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Elektrárny a teplárny skupiny ČEZ v ČR | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme