Desítky dětí ze školy v přírodě v Žihli musely kvůli zažívacím potížím do nemocnice

Záchranáři převezli desítky dětí ze školy v přírodě v Žihli na Plzeňsku do nemocnic v bližším i vzdálenějším okolí. Školáci, kteří byli ze základní školy v Bílině na Teplicku, zvraceli, měli bolesti břicha a průjem. Problémy se objevily v noci na dnešek, ještě během dopoledne však přibývaly další a další případy. Podle krajské záchranné služby by nikdo z dětí neměl být v ohrožení života.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové sanitky karlovarské záchranné služby

Nové sanitky karlovarské záchranné služby | Foto: Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje

K události došlo ve škole v přírodě „Na Sklárně“ v katastru Žihle, kde bylo zhruba dvě stě dětí z prvních až čtvrtých tříd základní školy.

„Operátorka zdravotnického operačního střediska ZZS Plzeňského kraje přijala tísňovou výzvu v 0,35 hod s tím, že asi 15 dětí má zažívací potíže,“ uvedli záchranáři na svém webu.

Pro děti vyjely záchranky, případů však je nakonec mnohem víc než 15, protože postupem času přibývaly další a další. Poslední informace mluví o 58 malých pacientech.

S dětmi záchranáři zamířili do nemocnic v Plzni, v Rokycanech, v Žatci, v Karlových Varech, v Hořovicích a v Mostu.

Děti jsou ze základní školy v Bílině na Teplicku. Podle ředitelky školy Ivany Svobodové si už některé v nemocnici vyzvedli jejich rodiče. Jestli bude škola v přírodě zrušená, nebo se domů vrátí jen někteří školáci, se podle ní rozhodne dnes odpoledne.

Co konkrétně může za problémy dětí, zjišťují hygienici. Podle Josefa Klepáče z Krajské hygienické stanice v Plzni šlo zřejmě o virové střevní onemocnění.

„Bakteriologická příčina je málo pravděpodobná. Více se bude vědět až po vyšetření vzorků,“ řekl. Výsledky laboratorního šetření by měly být známé příští týden.

Kromě hygieniků se případem zabývá také policie.

ČRo, Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme