Egypťané se opět nedočkali verdiktu v procesu s Mubárakem, soud jednání odročil

Ani dnes se Egypťané nedočkali verdiktu v dlouhém procesu s bývalým egyptským prezidentem Husním Mubárakem, kterému stále hrozí trest smrti. Soud přelíčení znovu odložil. Sedmaosmdesátiletý Mubárak za podíl na smrti 800 demonstrantů v roce 2011 původně vyslechl doživotní trest, první odvolací proces ho ale následně osvobodil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V soudní síni panovala kvůli protestům příznivkyň Husního Mubáraka napjatá atmosféra

V soudní síni panovala kvůli protestům příznivkyň Husního Mubáraka napjatá atmosféra | Zdroj: Reuters

Dnes se řešil především spor o místo jednání, protože Mubárakovi obhájci tvrdili, že exprezident vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nemůže přijet k Nejvyššímu soudu v centru Káhiry a musí být transportován vrtulníkem.

Advokáti navrhovali přesun jednání do budovy policejní akademie na okraji metropole, to ale soudce odmítl. Soudní přelíčení je tak odložené až na listopad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Egypťané se opět nedočkali verdiktu v procesu s exprezidentem Mubárakem. Jednání v Káhiře sledoval zpravodaj Štěpán Macháček

V soudní síni byli především stoupenci Husního Mubáraka. Převažovaly mezi nimi ženy, které skandovaly, že protesty proti Mubárakovi byly mezinárodním komplotem, a po skončení dnešního jednání napadly žalobu, a to slovně i fyzicky. Atmosféra tak byla poměrně napjatá.

Proces se vleče bezmála pět let, egyptský soudní systém totiž umožňuje dvojí odvolání u každého rozsudku. Mubárak se nejprve v roce 2012 úspěšně odvolal proti doživotnímu trestu. V roce 2014 se zase odvolala obžaloba proti verdiktu, který exprezidenta zcela zprostil viny. Závěr druhého odvolacího soudu bude definitivní.

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak mává svým příznivcům z vojenské nemocnice | Foto: Reuters

Egypťané už jsou zdlouhavým procesem unavení. „Doufám, že to bude poslední den procesu a celý případ tím definitivně skončí. Egypťané by už potřebovali tuto stránku historie uzavřít, ať už Mubárak dostane trest smrti, nebo doživotní vězení. To ať rozhodne soudce," doufal marně před dnešním přelíčením jeden z obyvatel Káhiry.

Mubárak byl zatím odsouzen jen v jediné kauze. Jemu i jeho dvěma synům byl vyměřen tříletý trest za zpronevěru státních prostředků, které byly určeny na opravu prezidentských paláců. Rodina prostředky použila na stavbu soukromých vil. Trest si trojice odpykala už během pobytu ve vazbě. Jméno jednoho ze synů, Alá Mubáraka, se objevilo také v kauze Panama Papers.

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme