Jaký dopad bude mít Panama papers? V Česku skandál vyšumí, míní byznysmen

10. duben 2016

Desítky prominentních politiků a byznysmenů z řady světových zemí ukrývají své bohatství v daňových rájích, aby předešli jeho zdanění. Aféra Panama papers zahýbala minulý týden světem, sleduje ji i ekonom, byznysmen a investor Michael Rostock. Jak fungují offshore společnosti a daňové ráje?

„Fascinuje mne mezinárodní element, který přesahuje i do toho českého, “ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovu s tím, že řeč je zejména o politicích mezi Londýnem a Moskvou.

Právě ve Velké Británii se podle něj novináři budou v aféře týden až dva hrabat, vznikne velký tlak na britského premiéra a uvidí se, zda vydrží. A v té souvislosti připomíná, že česká žurnalistika je jiná než ta britská. „Obávám se, že v Čechách skandál vyšumí a vůbec nic se nestane,“ dodává.

Čtěte také

Hlavím důvodem, proč se firmy rozhodují pro daňové ráje, je podle něj ekonomický a racionální – snížení daňového základu v rámci pravidel a zákonů. „Byly doby, kdy ve Švédsku bylo zdanění 60 %,“ upozorňuje.


Mělo by se bojovat s tím, aby daňové ráje nebyly zneužívány k praní peněz za drogy, prostituci, pašování zbraní či vykrádání veřejných zakázek

Pokud někdo nabídne o 5, 10 nebo 15 % nižší daňovou sazbu, tak je podle něj samozřejmé, že tam firmy a lidé se svými penězi utečou a rádi platí daně, které jsou nižší, ale legální.

„Zhruba 50 % firem v Česku používá offshory, považuju to za legální a legitimní způsob, jak snížit daňový základ, zejména v zemi, kde se neustále veškeré veřejné zakázky předražují,“ zdůrazňuje.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio