Ad Hoc Group, majitel OKD, chce, aby se na záchraně společnosti podílel stát

Skupina Ad Hoc Group (AHG), která je novým vlastníkem společnosti New World Resources (NWR), navrhuje, aby záchranu OKD spolufinancoval stát. Podle majitele OKD vznikne státu při neřízené insolvenci společnosti škoda 33 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov a sídlo OKD

Důl Darkov a sídlo OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO řekl, že by stát mohl odkoupit dluhy dolů nebo vytvořit s majitelem společný podnik. Se svým řešením přišel i majitel OKD, Ad Hoc Group.

„To co my nabízíme, je řešení, které ušetří minimálně 50 procent z 33 miliard,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí AHG Roman Pařík. „A to je účet za to, pokud by došlo k insolvenci – ještě k tomu neřízené. Zároveň nám jde o záchranu minimálně 21 tisíc pracovních míst.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Odhad sumy 33 miliard vyplývá z varianty, že by došlo ke krachu OKD okamžitě, uvedla analytička Jana Klímová

V čem návrh spočívá, nechtěl mluvčí skupiny Roman Pařík upřesnit s tím, že je potřeba ještě jednat se státem o různých variantách řešení.

Ke konci roku dosahovala výše dluhu NWR, přes které Ad Hoc Group ovládá OKD, částky 581 milionů eur.

Firma OKD je ztrátová i přes úsporná opatření, hrozí uzavírání dolů a propouštění. V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních zaměstnanců. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích.
Pramen: ČTK

Babiš: Nejlepší varianta je funkční OKD v konkursu

Stát by mohl odkoupit dluhy OKD nebo vytvořit s vlastníkem dolů společný podnik. Možnosti řešení krize v OKD představil vládě ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

„Nejlepší varianta pro nás je funkční OKD v konkursu, kdy věřitelé a vlastníci nedostanou vůbec nic, odejdou a už se nikdy nevrátí. A zruší se všechny nevýhodné smlouvy pro OKD,“ řekl Babiš.

Předseda hornických odborů OKD Jaroslav Pytlík je pro převzetí dolů státem.

„My bychom nejradši variantu, která by byla nejlepší pro zaměstnance, v té první fázi, a zároveň nejlevnější pro stát. To je z našeho pohledu pod plnou kontrolou státu,“ řekl ČRo Pytlík.

NWR má miliardové ztráty. Po odchodu Bakaly je novým vlastníkem Ad Hoc Group

Číst článek

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme