Spartu doprovází ve Španělsku bývalý kanonýr Mašek. Hráči si nevěří, prozradil

Sparta chce ve čtvrtfinále Evropské ligy ve Villarrealu psát veselou kapitolu své historie, a tak si s sebou vzala skutečného odborníka. Václav Mašek je autorem knihy o svém fotbalovém životě, během kterého stihl při studiu strojního inženýrství vybojovat stříbro na mistrovství světa v Chile. Ve Spartě se stal legendárním kanonýrem, později klubovým prezidentem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Mašek s manželkou ve Valencii

Václav Mašek s manželkou ve Valencii | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Nevím, jestli si mě vzali pro štěstí. Tu nabídku jsem dostal jako dárek k 75. narozeninám,“ vysvětluje Václav Mašek. Půlkulaté jubileum oslavil před necelými třemi týdny, dnes si prohlíží krásy Valencie, kde je spolu s částí sparťanské výpravy ubytovaný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se Spartou odletěl do Španělska i Václav Mašek, dlouholetý kanonýr letenského týmu

Za fotbalem se bývalý kanonýr Sparty nacestoval po světě hodně, ale na venkovním zápase svého někdejšího týmu v evropských pohárech je po dvou desetiletích.

V 60. letech byl fotbalový Villarreal španělskou vesnicí ve všech smyslech onoho sousloví. Dnes patří ke špičce a praktikuje podobně nepříjemný styl, jaký Václav Mašek pamatuje ze stadionu Realu Madrid před 48 lety. „Kombinují, hrají na jeden dotek. To druhé mužstvo tam pobíhá vlastně bez míče.“

V březnu 1968 prohrála Sparta v Madridu zápas Poháru mistrů evropských zemí 0:3. „Dva dny předtím byl brankář Tonda Kramerius venčit psy a zvrtnul si kotník. V zápase chytal míč ve vzduchu, a jak dopadl na zem, tak ho to zabolelo a upustil ho. Při druhém gólu se dostal pozdě k míči, který by normálně chytal,“ vzpomíná Mašek.

Sparťané by si přáli Barcelonu nebo Real, i tak jsou proti Villarrealu v Evropské lize outsidery

Číst článek

I dnes mají sparťané, včetně brankáře Bičíka, zdravotní problémy. Na východ Španělska jich navíc přiletělo jen sedmnáct. „Mluvil jsem s nimi. Jsou pokopaní a údajně si po nedělní prohře na Slovácku nevěří,“ přináší nepovzbudivé zprávy z kádru klubová legenda.

I v takové situaci se ale dá ve Španělsku uhrát dobrý výsledek. „Hráli jsme v Bilbau Veletržní pohár. Jeli jsme ve 14 lidech, z toho dva brankáři. Několik nás bylo zraněno a hráli jsme 1:1. Sehráli jsme tak kvalitní utkání, že nám celý stadion po zápase tleskal. Věděli jsme, že nemáme co ztratit,“ vypráví Václav Mašek ve Valencii, odkud se vpodvečer vydá do Villarrealu na zápas čtvrtfinále EL.

Zápas Sparty ve Villarrealu začíná pět minut po deváté hodině večer. Náš web ho celý nabídne na streamu.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme