Skupina politiků i umělců žaluje stát pro porušení lidských práv

Několik českých osobností chce podat žalobu na stát. Nesouhlasí s přístupem policie při návštěvě čínského prezidenta. Podle nich byly policejní zásahy namířené proti českým demonstrantům, kteří protestovali proti potlačování lidských práv v Číně, a přitom vzájemné potyčky většinou vyvolávali Číňané vítající svého prezidenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Foto z TK Michaela Kocába a dalších osobností

Foto z TK Michaela Kocába a dalších osobností | Foto: Iveta Vávrová | Zdroj: Český rozhlas

Osobnosti s nezávislými organizacemi podají proti postupům policie správní žalobu i ústavní stížnost. Organizátoři protestů také kritizují zahraniční politiku Česka, říká za ně hudebník Michael Kocáb:

Pod prohlášení se podepsali například exministři Martin Bursík, Jan Kalvoda, Michael Kocáb a Jan Ruml, advokátka a bývalá poslankyně či náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová nebo exposlankyně Kateřina Jacques. Podpisy připojili i někdejší mluvčí Občanského fóra a disident Jan Urban, švagrová prezidenta Václava Havla Dagmar Havlová, herec a režisér Břetislav Rychlík či senátor Zdeněk Papoušek (nestraník).
Pramen: ČTK

„Je to ústavní stížnost Nejvyššímu soudu, který by nám měl odpovědět na to, jestli může naše vláda takto zneužívat svoji moc a posílat proti pokojným demonstrantům, kteří navíc manifestují pro tradiční pojetí naší zahraniční politiky, do které spadá třeba i podpora Tibetu a dalajlama.“

„A potom správní žaloba přímo proti postupu policie ke správnímu soudu,“ zdůraznil Kocáb.

Signatáři nesouhlasí se zásahem policie, která minulý týden zamezila demonstraci na Hradčanském náměstí na podporu lidských práv v Tibetu a Tchajwanu. Ačkoliv byla akce povolená, policie aktivisty na místo nepustila.

Odpůrci čínského prezidenta se snažili dostat na Hradčanské náměstí, policie je zastavila

Číst článek

„Začněme od té situace, které jsem byl přítomen, to jest od pokojného shromáždění, které nebylo zakázáno, tudíž mělo plnou ochranu ústavy,“ uvedl advokát a bývalý politik Jan Kalvoda.

„Zamezit tomuto shromáždění v jiném režimu než podle zákona o právu shromažďovacím na základě hloupých alibi dopravně-inženýrského omezení, je ostentativní a drzý zásah do práv občanů,“ konstatoval Kalvoda.

Na Hradčanské náměstí policie demonstranty nepustila | Foto: Filip Harzer

Se správní žalobou souhlasí docent Jan Wintr z Právnické fakulty Univerzity Karlovy:

„To podání správní žaloby je zcela na místě. Myslím, že narůstají případy policejní šikany v poslední době. Je to jak nevpuštění na Hradčanské náměstí, tak napadání demonstrantů s tibetskými vlajkami.“

„Demonstranti proti prezidentu republiky s červenými kartami jsou už několik měsíců odvlékáni na policejní služebny,“ dodal Wintr.

Policie nechce chystanou správní žalobu komentovat. Do konce týdne by ale měl policejní prezident Tomáš Tuhý vysvětlit incident na Filmové akademii múzických umění.

Dva muži, kteří se představili jako kriminalisté, se zajímali o vyvěšení tibetské vlajky. Tu na budovu umístili studenti při návštěvě čínského prezidenta.

mkp, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme