Zájem o diamanty stále stoupá. Češi za ně každoročně utratí miliardy korun

Šperky patří k lidem od nepaměti. A jsou zajímavé a lákavé stále. Ať už jako dárek nebo výhodná investice. Třeba zájem o diamanty každým rokem stoupá. Češi za ně každoročně utratí miliardy korun. Kromě nákupu tradičních šperků roste i obliba investičních diamantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diamant Blue Moon, který se ve Švýcarsku vydražil v přepočtu za 1,21 miliardy korun

Diamant Blue Moon, který se ve Švýcarsku vydražil v přepočtu za 1,21 miliardy korun | Zdroj: Reuters

„Co se týče ceny, každý kámen má své parametry. Třeba u smaragdu je to tvar, barva, velikost a čistota. Nejdražší jsou diamanty, barevné diamanty. Pak je druhá skupina rubín, safír, smaragd. Do skupiny pod tím patří tanzanity,“ vysvětluje Alojz Ryšavý, majitel firmy ALO diamonds, jednoho z největších tuzemských výrobců šperků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve zlatnických dílnách jednoho z největších českých výrobců šperků natáčela Jitka Hanžlová

Drahé kameny firma často dováží přímo ze zemí jejich původu. „Rubíny dovážíme z Barmy, tanzanity z Tanzánie, diamanty většinou z Austrálie, Ruska nebo Jihoafrické republiky,“ uvádí Ryšavý a pokračuje:

„Speciální tvary ovšem kupujeme již vybroušené. Nespeciální tvary si necháváme vybrousit sami. Na základě vybroušeného kamene certifikujeme u mezinárodních organizací.“

Nejlepší brusiči jsou podle Ryšavého v současnosti v Indii, Belgii a Izraeli.

Podle kvalifikovaných odhadů jen loni vytěžily doly po celém světě 127 milionů karátů, tedy více než 25 tun přírodních diamantů. Z toho přes 70 procent našlo uplatnění v průmyslu a ve vědě. Šperkaři využili jen 30 procent produkce. Jen málo diamantů je totiž esteticky dokonalými kameny.

Diamant | Foto: Český rozhlas

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme